Ilmavoimat harjoitteli Ranskan ilmavoimien kanssa.

Suomen ilmavoimat on harjoitellut yhdessä Ranskan ilmavoimien eli Armée de l’Airin Mirage 2000 hävittäjien kanssa. Harjoitus tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen kun Ranskan ilmavoimat otti vetovastuun Viron Ämarin tukikohdasta käsin suoritettavasta ilmatilavalvonnasta. Ensimmäiset tiedot harjoituksen toteutumisesta tulivat julki keskiviikkona iltapäivällä kun sosiaallisen median ilmailuryhmissä kerrottiin havainnoista joissa kolme deltasiipistä hävittäjää on lentänyt kohti etelää.

Normaalia toimintaa
Ilmavoimien harjoittelut Viron Ämarista käsin operoivien muiden maiden ilmavoimien kanssa on nykyisin normaalia toimintaa. Harjoittelua on suoritettu esim Yhdysvaltalaisten, Brittien, Saksalaisten ja Espanjalaisten kanssa jo vuosia. Yhteisharjoittelu suomen ilmatilassa on niin sanotusti win-win tilanne molemmille osapuolille.

Baltian ilmatilanvalvonnan vetovastuu ja operoijat vaihtuivat
Huhtikuun vaihtuminen toukokuuksi toi myös muutoksia Balttian ilmatilavalvontaan kun Espanjan F-18 hävittäjät yhdessä Brittien kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighter Typhoon hävittäjien kanssa ottivat operointivastuun Liettuan Šiauliain tukikohdasta käsin operoitavista lennoista. Ranskan ilmavoimat eli Armée de l’Airin puolestaan otti operointivastuun Viron Ämarin tukikohdasta jonne se lennätti Mirage 2000 hävittäjiä.

Kuvat: Ilmavoimat