Ilmavoimat mukana maa- ja merivoimien harjoituksissa touko-kesäkuun vaihteessa.

Parhaillaan käynnissä olevat maa- ja merivoimien harjoitukset saavat myös tukea ilmavoimilta. Ilmavoimien mukaan ilmavoimien Hornet-, Hawk- ja Learjet-koneet tukevat Maa- ja Merivoimien harjoituksia Uudellamaalla, Saaristomerellä ja Kaakkois-Suomessa touko-kesäkuun vaihteessa.

Ilmavoimien mukaan maa- ja merivoimat järjestävät touko-kesäkuun vaihteessa Uudellamaalla, Saaristomerellä ja Kaakkois-Suomessa useita harjoituksia, joihin liittyy myös vilkasta Ilmavoimien lentotoimintaa. Ilmavoimien toteaa tiedotteessaan, että heidän osalta tavoitteena on harjoitella puolustushaarojen yhteistoimintaa ja ilmapuolustuksen johtamista. 

Ilmatorjuntaohjusjärjestelmä 12 NASAMS II FIN sijoitettuna Presidentinlinnan vieressä sijaitsevan päävartioston edustalle. Kuva: Kaartin jääkärirykmentti.

Kaartin jääkärirykmentin Sapeli 1/22 -harjoitus järjestetään pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Uudellamaalla, Karjalan prikaatin Repo 22 -harjoitus Kaakkois-Suomessa, ja Merivoimien esikunnan johtama Viola 22 -meritaisteluharjoitus Länsi-Uudenmaan rannikkoalueella ja Saaristomerellä. Kaikkiin kolmeen harjoitukseen liittyy Ilmavoimien lentotoimintaa. Pääkaupunkiseudun ilmapuolustusta harjoitellaan osana Sapeli 1/22 -harjoitusta. 

Ilmavoimien esikunnan yhteydessä toimiva Ilmaoperaatiokeskus (IOK) vastaa ilmaoperaatioiden suunnittelusta sekä ilmapuolustuksen tulenkäytön johtamisesta. Ilmapuolustus on kokonaisuus, jossa hävittäjien sekä Maa-, Meri- ja Ilmavoimien ilmatorjuntayksiköiden suorituskyvyt täydentävät toisiaan. Hävittäjät kykenevät reagoimaan nopeasti kehittyvään ilmauhkaan kaikkialla Suomessa, ja erilaiset ilmatorjuntayksiköt suojaavat tärkeitä kiinteitä kohteita monikerroksisesti. 

F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä, Hawk-suihkuharjoituskoneilla ja Learjet 35A/S -suihkukoneilla lennettävillä maalilennoilla pyritään kuvaamaan realistisesti maalla ja merellä toimiviin joukkoihin kohdistuvaa ilmauhkaa. Maalilentojen ja -simulaatioiden yhdistämisellä luodaan harjoituksiin osallistuville ilmatorjuntayksiköille mahdollisimman todenmukainen toimintaympäristö. 

Artikkelikuva: Ilmavoimat