Ilmavoimat toteutti aluellisen koskemattomuuden valvontatehtävän 30.9

Ilmavoimat on toteuttanut keskiviikkona 30.9 iltapäivällä alueellisen koskemattomuuden valvontatehtävän itämerellä. QRA valvontalento joka lähti todennäköisesti Rissalan lentotukikohdasta aiheutti voimakasta lentomelua Keski-Suomesta Lounaus-Suomeen ulottuvalla alueella. Lentomelu piti sisällänsä myös yliäänipamauksia joista raportoitiin sosiaalisessamediassa Salon ja Forssan seutuvilla.

Alueellisen valvonnan suorittaminen kuuluu ilmavoimien perustehtäviin ja sitä varten ilmavoimilla on valmiudessa F/A-18 hornet hävittäjiä tukikohdissaan, se mistä tukikohdasta QRA tehtävälle lähtevä hävittäjä lähtee riippuu monista eri asiasta. Normaalisti ilmavoimat ei kommentoi alueellisen valvonnan tehtäviin liittyviä asioita julkisuudessa kovinkaan “isosti” , mutta käynnissä oleva sotaharjoitus, Suomessa käynnissä oleva Venäläisten suorittamat Open Skies valvontalennot ja melun vaikutusalue saattoi vaikuttaa siihen, että asiasta annettiin lyhyt tiedonanto Twitterissä.

QRA eli Quick Reaction and Alert tehtäville lähdetään nopealla aikataululla. Yleensä QRA tehtäviin määrätyt lentäjät ovat valmiudessa lähteä lennolle muutamassa minuutissa ja heidän odotustilansa sijaitsevat valmiudessa olevien hävittäjälentokoneiden välittömässä läheisyydessä.

Artikkelikuva: Ilmavoimat