Insta kehitti hävittäjälentäjille ainutlaatuisen lentäjän hengitysilmamonitorin

Useiden maiden sotilasilmailua on vaivannut 2000-luvulla hypoksiatapaukset jotka ovat aiheuttaneet vakavia läheltäpiti tilanteita ja onnettomuuksia. Tarkkaa syytä hypoksiatapauksille ei ole saatu selville jonka takia. vaaratilanteiden ehkäisy on ollut vaikeaa. Suomalainen Insta on kehittänyt  hengitysilmamonitorin joka ratkaisee ongelman, sillä laite tarkkailee hävittäjälentäjän hengittämää ilmaa ja osaa ennakoida happivajeen vaaran.

Hypoksialla tarkoitetaan happivajetta kudoksissa. Hypoksia heikentää merkittävästi lentäjän suorituskykyä ja saattaa aiheuttaa jopa tajuttomuuden. Hypoksiatapauksia sattuu vuosittain satoja ympäri maailmaa, ja ne ovat johtaneet tehtävien keskeytyksiin Suomessakin. Maailmalla lentäjän hapensaannin ongelmien vuoksi on menetetty useita hävittäjäkoneita ja Yhdysvalloissa hypoksiaa pidetään yhtenä vakavimmista riskeistä lentoturvallisuudelle.

– Happivajeen riski koskee kaikkia modernien hävittäjäkoneiden lentäjiä. IPBAM:a käyttävä lentäjä ehtii reagoida ennen kuin hän alkaa kärsiä heikotuksesta, sekavuudesta tai muista oireista, sanoo Instan toimiala- ja vastuullinen johtaja Ville Soininen.

Instan Tampereen toimipisteessä kehittämä  henkitysilmamonitori eli IPBAM seuraa hävittäjälentäjän hengitystä tarkasti. Hengitysilmamonitori mittaa hengitysilman painetta ja happipitoisuutta sekä hapen osapainetta keuhkoissa. Laite valvoo myös ohjaamon painetta ja lämpötilaa. Ennakkovaroituksen lisäksi järjestelmä tallentaa tietoja usean lennon ajalta. Tallennettujen tietojen avulla voidaan tutkia olosuhteita, joissa vaaratilanne tapahtui ja seurata lentokoneen järjestelmien pitkän aikavälin suorituskykyä. 

– IPBAM on maailman ensimmäinen operatiiviseen käyttöön hyväksytty laite, jolla voidaan kerätä kaikkea tätä dataa. Ilmailussa on välttämätöntä suorittaa verifiointivaihe, joka sisältää koelento-ohjelman, erilaisia testejä ja tuotehyväksynnän, Ville Soininen kertoo.

– IPBAM:n valmistuminen kesti noin neljä vuotta, ja sitä ennen tutkimme kymmenen vuoden ajan happivajeen osatekijöitä. Kehitystyössä teimme hienoa yhteistyötä myös ilmavoimien lääkäreiden kanssa.

Lentäjän hengitysilmamonitoria on markkinoitu laajasti reilun vuoden ajan ja sitä koelennetään tällä hetkellä kolmella mantereella. Suomen ilmavoimat on käyttänyt hengitysilmamonitoreja Hornet-hävittäjissä helmikuusta alkaen. Laitteen sarjatuotanto aloitettiin marraskuun alussa.