Myös Ilmavoimat osallistuu Ruotsin Aurora-23 harjoitukseen.

Puolustusvoimat osallistuu Ruotsin puolustusvoimien Aurora 23 -pääharjoitukseen Etelä-Ruotsissa 1.–11. toukokuuta. Osallistumisella kehitetään kykyä yhteistoimintaan sekä syvennetään yhteistyötä Ruotsin ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Puolustusvoimista harjoitukseen osallistuu yli 1000 sotilasta Maavoimista, Merivoimista ja Ilmavoimista sekä Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta.

Ilmavoimista harjoitukseen osallistuu kuusi F/A-18 Hornet -hävittäjää, kuusi Hawk-suihkuharjoituskonetta sekä kuljetus- ja yhteyskonekalustoa. Henkilöstöä harjoituksessa on mukana noin sata. Såtenäsin tukikohtaan tukeutuvan suomalaisen Hornet-osaston johtajana toimii Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja everstiluutnantti Eetu Rikkinen.

Harjoituksessa osallistumme Ruotsin ilmapuolustukseen erilaisissa ilmaoperaatioissa. Niiden lisäksi pääsemme harjoittelemaan isäntämaatuen vastaanottamista ja ruotsalaiseen tukikohtaan integroitumista, pääsemme siis kehittämään yhteistoimintakykyä Ruotsin ilmavoimien kanssa, mikä tukee osaltaan myös kotimaan puolustusta.

Everstiluutnantti Eetu Rikkinen

Harjoituksessa osana Ruotsin ilmapuolustusta toimiva suomalainen Hornet-osasto tukeutuu Såtenäsin tukikohtaan ja harjoitusvastustajaa simuloiva Hawk-osasto tukeutuu Visbyn tukikohtaan. Harjoituksen lentotoiminta tapahtuu pääasiassa eteläisessä Ruotsissa ja merialueilla.

Kuva: Ruotsin ilmavoimat

Harjoituksessa on mukana lentokoneita ja helikoptereita myös muista osallistujamaista. Ruotsin ja Suomen lisäksi harjoituksen lentotoimintaan osallistuvat Yhdysvallat, Iso-Britannia, Puola ja Saksa. 

Aurora 23 on Ruotsin puolustusvoimien vuoden 2023 pääharjoitus, johon osallistuu yhteensä noin 26 000 henkilöä 14 eri maasta. Suomen ilmavoimien osalta harjoituksen tavoitteena on kehittää kykyä yhteistoimintaan sekä syventää yhteistyötä Ruotsin ja muiden kansainvälisten kumppanien kanssa. Monikansallisten ilmaoperaatioiden suunnittelun ja toteutuksen lisäksi harjoitellaan johtokeskus- ja tukikohtatoimintaa.

Aurora 23 -harjoitukseen osallistuminen on osa Suomen ja Ruotsin välistä FISE-puolustusyhteistyötä. Samalla se on osa puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien vuoden 2023 kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa. Suomen ja Ruotsin ilmavoimat ovat osallistuneet toistensa kansallisiin pääsotaharjoituksiin vuodesta 2016 alkaen.

Artikkelikuva: Ilmavoimat