Yhdysvaltalaiset joukot harjoittelee maavoimien kanssa kesä, heinä ja elokuun aikana.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen päätti 27.5.2022 kumppanimaiden kanssa tehtävästä täydentävästä koulutus- ja harjoitustoiminnasta loppuvuodelle. Jo ensimmäisen kuukauden aikana on tapahtunut valtavasti harjoittelua kumppanimaiden kanssa. Kesäkuun alkupuolella Rovaniemen lentotukikohdassa kävi neljä Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighter Typhoon hävittäjää harjoittelemassa kahden viikon ajan.

Nyt Maavoimien alaisuuteen kuuluva Utin jääkärirykmentti on tiedottanut kesän aikana järjestettävistä harjoituksista joihin osallistuu Yhdysvaltalaisia sotilaita. Utin jääkärirykmentti järjestää kahdenvälisen erikoisjoukkoharjoituksen yhdessä Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen kanssa. harjoitukseen osallistuu myös Rajavartiolaitoksen henkilökuntaa. Harjoitus järjestetään 27. kesäkuuta -31. heinäkuuta 2022 välisenä aikana.

Yhdysvaltain maavoimien UH-60 Black Hawk helikopteri. U.S. Army photo by Pfc. Lilliana Fraser

Utin jääkärirykmentin mukaan harjoituksen tavoitteena on kehittää suomalaisten erikoisjoukkojen suorituskykyä sekä parantaa kykyä toimia yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Erikoisjoukkoharjoitukseen liittyvää toimintaa on eteläisessä Suomessa, maalla, merellä ja ilmassa. 

Kansainvälistä helikopteritoimintaa Maavoimien harjoituksissa

Utin jääkärirykmentti järjestää myös 19. heinäkuuta – 12. elokuuta harjoituksen, johon osallistuu Yhdysvaltojen Maavoimien ilmailun joukkoja. Harjoitus parantaa joukkojen ja menetelmien yhteensopivuutta ja yhteistoimintaa. Lentotoiminta liitetään osaksi Maavoimien kokonaisharjoittelua Kaartin jääkärirykmentin, Porin prikaatin ja Jääkäriprikaatin johtamissa harjoituksissa.

Yhdysvaltain maavoimien CH-47 Chinook helikopteri Romaniassa. U.S. Army photo by Sgt. Audrequez Evans)

Yhdysvaltalaiseen harjoitusosastoon kuuluu noin 40 sotilasta, kaksi CH-47 Chinook-helikopteria ja kaksi UH-60 Black Hawk-helikopteria. Ilmailun kalusto ja henkilöstö tukeutuvat maassa olonsa aikana Satakunnan Lennoston tiloihin ja alueisiin. Suomalaiset operoivat harjoituksessa NH90-kuljetushelikopterikalustolla.