Gripen E esiintyy kaivarin lentonäytöksessä

Saab on tuomassa useita lentokoneita Kaivopuiston lentonäytökseen elokuussa. Elokuun 6. päivä järjestettävä lentonäytös saa jo aikaisemmin julkaistun Gripen C:n lisäksi vahvistusta Gripen E hävittäjästä joka on tarjolla Suomen ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi. Myös historiallinen Saab B 17 -syöksypommittaja on tulossa esiintymän kaivopuiston lentonäytökseen.

Edellisen kerran Saabin Gripen E nähtiin Suomessa elokuussa 2020 kun se oli näytteillä Kauhavan lentonäytöksen maanäyttelyssä, taivaalla kyseinen kone ei virallisesti esiintynyt, mutta teki hienon ohilennon ennen siirtolentoaan takaisin Ruotsiin. Kaivopuiston taivaalla GripenE:n esitylennosta vastaa Saabin lentokonetehtaan koelentäjä André Brännström jonka varalentäjänä ja valvojana toimii Saabin pääkoelentäjä Markus Wandt joka lentää varakoneeta toimivan toisen Gripen E hävittäjän Suomeen.

Saab on toimittamassa kuluvan vuoden aikana neljä Gripen E hävittäjää Brasilian ilmavoimille ja kaksi Ruotsin ilmavoimille. Koneen sarjatuotantokapasiteetti saavuttaa täyden tehon kuluvan vuoden aikana. Yhteensä Gripen E/F hävittäjiä on tilattu tähän mennessä 96 kappaletta joista 36 kappaletta on tilattu Brasilian ilmavoimille joka on ilmaissut käynnistävänsä lähitulevaisuudessa keskustelut seuraavasta tilauserästä.

Saab B 17 -pommikone. Kuva: Perttu Karivalo

Myös harvinainen Saab B 17 -syöksypommikone esiintyy Kaivopuistossa 6.8.2021. Toukokuussa 1940 ensilentonsa lentänyt ja Ruotsin Ilmavoimille kehitetty Saab B 17 oli ensimmäinen Saabin lentokonetehtaan suunnittelema sotilaslentokone. “Kun Saab tuo Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen Kaivopuistoon myös historiallisen Saab B 17 -pommikoneen, nähdään taivaalla niin Saabin ensimmäinen kuin uusin lentokone. Sekä Saab B 17 -pommikone että Gripen E -hävittäjät saapuvat Saabin tehtailta Linköpingistä”, kertoo Kaivopuiston lentonäytöksen 2021 tapahtumajohtaja Markku Kyyrönen.

Kaivopuiston lentonäytös järjestetään elokuun 6-7 päivä. Ilmassa lentokoneet nähdään perjantaina 6.8, mutta maanäyttelyalue on avoinna myös lauantaina 7.8. Mikäli sää on huono perjantaina toimii lauantai 7.8 lentonäytöksen varapäivänä. Tapahtuma pystytään järjestämään koronaturvallisesti, lentonäytöksen järjestäjä on käynyt pitkin kevättä ja alkukesää neuvotteluja asiasta viranomaisten kanssa. Lentonäytöstä voi seurata hyvin alueelta joka sijaitsee Cafe Ursulasta Cafe Carusel:n, vuonna 2017 näytöstä pystyi seuraamaan hyvin myös Hernesaaren rannalta. Maanäyttely tulee olemaan Ison puistotiellä tai sen välittömässä läheisyydessä(katso alla oleva karttakuva)

Kuva: Kaivopuiston lentonäytös / Suomen ilmailunäytös oy

Artikkelikuva: Saab