Italian Ilmavoimien F-35A suorittaa ohilennon Kaivopuiston lentonäytöksessä.

Kaivopuiston lentonäytöksen viimeinenkin tyhjä esiintymispaikka on saatu vihdoin täytettyä kun Italian ilmavoimien F-35A hävittäjä tuo NATO:n ilmajoukkojen tervehdyksen Kaivopuiston lentonäytökselle. NATO:n ilmavalvontaa Virosta käsin suorittava F-35A hävittäjä lähtee lennolle Viron Ämärin lentotukikohdasta jossa Italian ilmavoimilla on parhaillaan neljä F-35A hävittäjää. Nyt suoritettava ohilento on ensimmäinen F-35 hävittäjän suorittama lento Suomalaisessa lentonäytöksessä. Vuonna 2019 Turun lentonäytöksessä Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A hävittäjät olivat vain maanäyttelyssä.

Italian ilmavoimat ovat suorittamassa operatiivista Baltian ilmapuolustustehtävää, jonka vuoksi F-35A -hävittäjät ovat jatkuvassa operatiivisessa valmiudessa, eivätkä suorita näytöslentoesityksiä. Tämän vuoksi Kaivopuiston taivaalla näemme Ämäristä lentävän Italian Ilmavoimien F-35A -ohilennon”, kertoo tapahtumajärjestäjän HX-koordinaattori Antti Jouppi.

Lockheed-Martin tarjoaa F-35A Lightning II -monitoimihävittäjää Ilmavoimien HX-hankkeessa Ilmavoimien Hornetin seuraajaksi. F-35A on käytössä tällä hetkellä Euroopassa Italian lisäksi Norjassa ja Hollannissa. Konetta on tilattu useaan maahan eri puolella maailmaa. 

Kaivopuiston maanäyttelyssä on nähtävänä myös aidon kokoinen ja näköinen F-35A:n mallikone

Kuvat: Italian ilmavoimat