Kaivopuiston lentonäytöksen maanäyttelyssä oli tarjolla ilmavoimien seuraava hävittäjä sekä Suomalaista sateliittiosaamista.
Viikko sitten järjestetty Kaivopuiston lentonäytös tarjosi katseltavaa niin ilmassa kuin Kaivarin maanpinnalla. Siinä missä ilmassa taituroi lähes kaikki HX-hankkeessa mukana olleet ehdokkaat oli kaikki ehdokkaat mukana maanäyttelyiden puolella. Vuoden 2021 päälentonäytöksen maanäyttelyalue olikin levittäytynyt laajalle alueelle Kaivopuiston alueella. Alueelle oli saatu mahtumaan jokaisen hävittäjävalmistajan lisäksi myös muutaman muun puolustusratkaisuja tarjoavan valmistajan messuosastot.
Ruotsalainen Saab oli rakennuttanut alueen messuosaston joka oli yhtiön historian suurimpia messuosastoja joka jakautui muutamaan eri osaan. Yleisölle oli avoinna näytteillä ollut täysikokoinen Gripen E hävittäjän malli sekä yhtiön historiasta kertova näyttely jossa oli mukana interaktiivisia elementtejä. Saab oli myös panostanut suljettuihin tiloihin joihin kuului muutama neuvotteluhuone ja auditorio sekä kattoterassi jolta kelpasi katsoa maisemia. Neuvotteluhuoneet olivat ennen lentonäytöstä ahkerassa käytössä kun yhtiö kävi neuvotteluja alueella.
Lockheed Martin oli myös panostanut maanäyttelyosastoonsa. Yhtiön messuosaston edustalla oli näytteillä täysikokoinen F-35A koneen malli jonne pääsi istumaan sekä F-35 hävittäjän käyttämä “moottori”. Itse näyttelyteltta oli jaettu muutamaan erin osaan. Teltan päissä oli avoinna olevat tilat joissa toisessa oli SpaceCafe niminen tila sekä tosiessa päässä oli tila jossa oli tarjolla faktaa F-35 hävittäjästä. Näyttelyosaston keskiosassa oli auditorio sekä F-35A simulaattori jota Sotilasilmailu.fi:n edustaja pääsi kokeilemaan lauantaina.
Lockheed Martinin osastolla ollut F-35 simulaattori.
Bae Systemsin osastolla oli puolestaan esillä yhtiön tarjoama Eurofighter täysikokoisena mallina. Itse näyttelyteltassa oli näytteillä pienoismalli moottorista, esittelykappale Eurofighterin tutkasta ja lentäjän kypärästä sekä simulaattori jota yhtiön koelentäjä esitteli kiinnostuneille.
Airbus puolestaan esitteli omalla osastollaan yhtiön ratkaisuja joihin kuuluivat sateliittikuvat, C295 merivalvontakone ja virve-puhelimet. Airbus:n ja Bae Systemsin teltan välittömässä läheisyydessä oli tarjolla myös MBDA:n messuosasto jossa oli neljän eri hävittäjän pienoismallit esillä johtuen yhtiön laajasta tarjonnasta jota hyödynnetään niin Eurofighterin, Gripen E:n, Rafalen kuin F-35B hävittäjän aseistuksessa. MBDA:n messuosastolla oli myös esillä Suomelle tarjottava ilmapuolustusjärjestelmä.
Boeing ja Dassault pitivät majaansa maanäyttelyalueen korkeimmalla kohdalla jonne ei kaikki välttämättä löytänyt niin helposti. Siinä missä Boeingin messuosasto oli avoinna oli Ranskalaisten omat tilat lähestulkoon kokonaan suurelta yleisöltä. Yhtiö palveli kiinnostuneita ihmisiä teltan etuosasta jossa oli jaossa tuttuja ja turvallisia oransseja kasseja joissa oli sisällä oranssit Rafale lippikset. Messusaston etuosassa oli myös näytteillä muutama Rafale pienoismalli.
Puistokujalla oli puolestaan tarjolla Aviationshop:n myymäläauto, Helsingin sanomien myyjää, lakuja sekä ICEYE:n ja Wisa woodsat:n infopisteet. Wisa woodstat ja Kitsat jakoivat saman esittelypisteen jossa saattoi kokeilla oman sateliitin kasaamista. Kitsatin cube-sateliitti on noin 10x10x10cm kokoinen sateliitti jolla on painoa noin yhden kilon verran. Sateliitti on varustettu pienehköllä moottorijärjestelmällä joka kykenee oikeasti liikuttelemaan reippaasti isompiakin järjestelmiä ja pidemmän matkan päähän. Käytönnössä tarjolla olevalla järjestelmällä voitaisiin liikutella 1x1x1m kokoista sateliittia.
Wisa woodsat:n runko on tehty Wisa-Birch koivuvanerista ja rungon sisälle on saatu mahdutettua lämpötila, kapasitanssi ja kvartsikidemikrobalanssi mittausta suorittavat laitteet. Laitteen puurungossa on puolestaan 9 aurinkopaneelia ja sateliittiin on saatu laitettua kaksi puikkoantennia sekä kaksi kameraa jotka toimivat 5 mpx ja 2 mpx laatuisina. Sateliitti kykenee LoRa-viestien välitykseen radioamatööritaajuudella.
Espoon Otaniemeen onkin syntymässä Suomen oma Cape Carnival tai Houstonin avaruuskeskus jos miettii paljonko erilaista avaruusteknologiaa on syntynyt ja on syntymässä Aalto yliopiston alueelta.
Myös lentävää kalustoa oli nähtävillä alueella
Lauantaina maanäyttelyalueella oli nähtävillä kolme sotilashelikopteria. Siinä missä Ravintola Kaivohuoneen edustalla olevalle ruohikolle oli lennetty sekä Suomalaisten, että Saksalaisten NH90 helikopterit, löytyi viereisen mäen päältä sijaitsevan tähtitornin vierestä Saksan merivoimien Westland Lynx -meritoimintahelikopteri. Ilmailuliiton ja Suomen ilmailumuseon teltalta löytyi puolestaan Pipistrel Alpha Electric sähkölentokone.