Kaivopuiston lentonäytös lähestyy, ilmailumuseo kertoi tapahtuman järjestelyistä medialle.

Suomen ilmailumuseon järjestämä Kaivopuiston lentonäytökseen on aikaa kuukausi ja tapahtuman kulisseissa järjestelyt käyvät parhaillaan kuumina. Ilmailumuseo järjesti asiasta lehdistötilaisuuden 10.5 jossa käytiin läpi lentonäytöksen käytännönjärjestelyjä, esiintyjiä sekä muita museolle tärkeitä asioita.


Ilmailumuseon johtaja Markku Kyyrönen kertoi tilaisuuden alussa, että yksi syy lentonäytöksen järjestämiseen onkin se, että museon tarkoituksena on herättää ihmisten kiinnostusta ilmailuun kaikissa sen ilmenemismuodoissa.  Ilmailumuseon vaatimattomana tavoitteena onkin luoda nykynuorisolle muistikuvia tapahtumasta joita muistellaan vielä vuosikymmenienkin kuluttua. Esimerkiksi kaivopuiston alueella asuvat jotka olivat todistamassa vuoden 1970 näytöstä muistelevat vieläkin kuinka Red Arrows esiintyi.


Kaivopuisto valikoitui näytöspaikaksi koska muita vaihtoehtoja ei oikein ollut tarjolla. 
Kaivopuiston alueella on järjestetty useita lentonäytöksiä, mutta käytännösyistä lentonäytökset on järjestetty 1970-luvun jälkeen joko Helsinki-vantaan lentoasemalla tai Malmin lentoasemalla.  Ilmailumuseo tutki eri tapahtumapaikkoja joissa näytös olisi voitu järjestää, mutta käytännössä ainoa vaihtoehto oli Kaivopuiston edusta.

Kaivopuiston alue on käytännönjärjestelyjen osalta yksi parhaista paikoista järjestää näytös Helsingissä. Alueelle kulkee muutamia bussilinjoja ja alueen läpi menee myös raitiovaunuyhteys.  Ilmailumuseo on neuvotellut tapahtumaan lisäliikenteestä HSL:n kanssa.  Koska näytösalue on käytännössä keskellä Helsinkiä on tapahtumalla vaatimaton 100 000 katsojan tavoite.

Tapahtuma-alueen läpi menevät Ehrenströmintie ja Merisatamanranta suljetaan autoliikenteeltä jotta ihmisille olisi enemmän tilaa saapua paikanpäälle. Johtuen tapahtuman sijainnista lentonäytöksen järjestäjät toivovat etteivät ihmiset saapuisi autolla tapahtumapaikan läheisyyteen vaan jättäisivät autot esim keskustan parkkihalleihin.


Helsingin edustalle lentokieltoalue, myös dronet rajoitusten piirissä.
Lentonäytöstä varten Helsingin edustalle luodaan lentonäytöslinjan lisäksi myös lentokieltoalue joka ulottuu aina vuosaaren sataman alueelle asti. Myös dronet ovat rajoitusten piirissä. Lentonäytöksen johtajan Perttu Karivalon mukaan mitä lähemmäksi lentonäytösaluetta mennään, sitä tiukempi kielto on. Esim rajoitusalueen reunamilla droneja voi lennättää alle 100m korkeudessa joka riittänee peruskäyttäjille, kun taas tapahtumapaikan välittömässä läheisyydessä dronet on kiellettyjä, paitsi jos lentonäytöksen johto sen sallii.

Lentonäytöksen aikataulut ovat vielä työnalla, mutta näytös jakautuu kahteen osaan. Malmin lentoasemalta operoivat siviili- ja taitolentokoneet esiintyvät kello 16.00-18.00 välisenä aikana ja Helsinki-Vantaalta operoivat koneet esiintyvät pääsääntöisesti kello 18.00-21.00 välisenä aikana. Lentonäytös loppuu kello 21.00, mutta tapahtuma-alue on avoinna kello 22.00 asti.

Lentonäytöksen johtaja Perttu Karivalon mukaan ainaskin Red Arrows on innoissaan, että pääsevät esiintymään paikassa joka sijaitsee käytännössä ison kaupungin keskustassa. Myös Rajavartiolaitos pääsee näyttämään oikeissa olosuhteissa helikopterien toimintaansa, aikaisemmin pintapelastusnäytökset on toteutettu niin, että pintapelastaja laskeutuu vinssin avulla liikkuvaan kuorma-autoon.Kaivopuiston lentonäytös on myös oiva tilaisuus nähdä Finnairin Airbus A350 kone lentämässä Helsingin edustalla.

Finnairin Airbus-ryhmän päällikkö Markku Valtonen avasi tilaisuudessa esityslennon taustoja. Esitystä harjoitellaan lentosimulaattorissa 3-4 kertaa ennen varsinaista lentoa. Mitää varsinaista taitolentonumeroa ei Finnairin A350 koneilla tehdä, mutta Valtosen mukaan heidän tarkoituksena ei ole myöskään lennellä Kaivopuiston yläpuolella mitään ohilentojakaan. Markku Valtonen luonnehtiikin A350 koneella lennettävää lentoa yllätykseksi yleisölle. Ainoa tieto jonka Valtonen suostui paljastamaan on se, että lento lennetään noin 300m korkeudessa kun lentonäytöksen alin lentokorkeus muilla esiintyjillä on 150m.

Lentonäytökseen lisää HX-tarjokkaita?
Lentonäytösorganisaation mukaan tällä hetkellä itse lentonäytökseen ei ole tulossa Boeing:n Superhornetin, Saab:n gripenin ja Bae:n Eurofighterin lisäksi muita HX-hankkeeseen osallistuvia lentokoneita lentämään, mutta maanäyttelyyn sen sijaan on osallistumassa enemmänkin tarjokkaita.  Lentonäytöksen tiedotustilaisuudessa jaossa ollut tiedote tietää kertoa, että tapahtuman yhteistyökumppaneina on jokainen HX-tarjokas eli mitä todennäköisemmin tarjolla on myös Rafalen ja Lockheed Martinin infopisteet suurelle yleisölle. Tapahtumatori jossa näytteilleasettajat sijaitsee on avoinna 10.00-22.00.

Toimitukselta: Lisäämme juttuun tiedotustilaisuudessa otettuja kuvia kunhan saamme ne ulos kamerasta.

Karttakuva ja piirroskuva jossa ilmavoimien hawk: Ilmailumuseo