Kapteeni Aleksi Ritvos toimii Ilmavoimien vuoden 2022 Hornet esityslentäjänä.

Ilmavoimien F/A-18-Hornet -monitoimihävittäjällä lennettävä soolo nähdään tänä vuonna useissa Puolustusvoimien tapahtumissa kotimaassa sekä kansainvälisissä näytöksissä Ruotsissa ja Tšekissä. Kapteeni Aleksi Ritvos toteaa saaneensa kunniatehtävän tultuaan valituksi pääesityslentäjäksi. Esityslentoharjoitukset Ritvos tekee oman työn ohella, sillä hän toimii Hävittäjälentolaivue 31:n lentueen päällikkönä, joten lentokoulutus sekä operatiivinen toiminta ovat hänen päätyötänsä. Tänä vuonna varaesityslentäjä on kapteeni Henri Toppari Lapin lennostosta.

Kapteeni Aleksi Ritvos, kuva: Ilmavoimat

Kapteeni Ritvos on keräännyt ilmavoimien palveluksessa noin 850 lentotuntia Hornet kalustolla. Esityslentoa hän on valmistellut simulaattorien avulla jossa hän on istunut omien sanojensa mukaan kymmeniä tunteja viimeistellen esityslentoa sellaiseen esityskuntoon jotta sen harjoittelun voi aloittaa oikealla hävittäjälentokoneella.

Kapteeni Ritvosen omien sanojensa mukaan kuluvan vuoden esityslennossa tulee sille äärirajat. Eli mennään hiljaa ja lujaa, korkealla ja matalalla. Alimmillaan lentonopeus on noin 200 kilometriä tunnissa ja nopeimmillaan noin 1000 kilometrin tuntinopeuden tietämillä. Lentokorkeutta on esityksen aikana jotakin 100 metrin ja 1500 metrin välillä. Esityksessä myös näkee, miten nopeasti Hornet kääntyy ja miten äärimmäisen suorituskykyinen kone se on. Sarjassa on mukana liikkeitä, joissa kohtauskulma on iso, siinä Hornetin nokka näyttää eri suuntaan mihin kone oikeasti on menossa. Sarja on vähän aiempaa lyhyempi, mutta dynaamisempi, ei hengähdystaukoja koneelle eikä lentäjälle. Lento kestää 8-9 minuuttia ja siihen tulee paljon G-voimia.