Kolme Rafale-hävittäjää turun lentonäytökseen.

Ranskan Ilmavoimat tuo kolme Rafale monitoimihävittäjää Turun lentonäytökseen. Mont de Marsan tukikohdasta saapuvat Rafalet lentävät näyttävän taktisen esityksen yleisön edessä, jossa kaksi Rafalea liikehtii ilmassa taktisesti eli todentuntuisen lentotehtävän mukaisesti. Kolmas kone toimii näytöksen ajan varakoneena.

Dassault Aviation Rafale on esiintynyt vain kerran aikaisemmin lentonäytöksessä Suomessa, joten Rafalen vierailu on harvinaista nähtävää lentonäytösyleisölle. Dassault Aviation Rafale on sekä Ranskan ilmavoimien että merivoimien päähävittäjä. Merivoimille kehitetty Rafale M on varustettu tukialustoimintaan ja operoi Ranskan merivoimien Charles de Gaulle lentotukialukselta. Ranskan ilmavoimat käyttävät myös konetyypin kaksipaikkaista versiota vaativissa lentotehtävissä, jolloin takaohjaamossa istuva ohjaaja vastaa koneen monipuolisesta sensori- ja asejärjestelmäkokonaisuudesta. Ranskan ilmavoimat ja merivoimat ovat käyttäneet Rafalea operatiivisiin tehtäviin Irakissa, Libyassa, Afganistanissa ja Syyriassa. Näissä tehtävissä Rafalen aseistuksena on ollut mm. laserohjattuja pommeja. Rafalea on myyty Egypiin, Intiaan ja Qatariin.

Suomen lisäksi Rafale on ehdokkaana mm. Sveitsin hävittäjäuusinnassa. Rafale on huippumoderni monitoimihävittäjä, jonka suorituskykyä on kehuttu niin länsi- kuin itämediassa.

Dassault Aviation tarjoaa konetta ilmavoimien Hornetin seuraajaksi HX-ohjelmassa. Turun lentonäytöksessä kaikki viisi HX -ehdokasta BAE Systems, Boeing, Dassault Aviation, Lockheed Martin ja Saab esittelevät omia hävittäjäehdokkaitaan näyttävästi omilla osastoillaan. Ilmassa nähdään ainakin BAE Systems Typhoon, Dassault Rafale ja Saab Gripen.

Turku Airshow järjestetään Turun lentoasemalla 15-16. kesäkuuta. Edellisen kerran lentonäytös järjestettiin Turussa vuonna 2015 ja sitä ennen vuonna 2011. Vuonna 2011 näytöksen pääesiintyjänä toimi USAF Thunderbirds kuudella F-16 hävittäjällä ja vuonna 2015 päätähtenä oli Turkin Ilmavoimien Turkish Stars seitsemällä F-5 hävittäjällä, jotka tosin joutuivat hoitamaan esityksen Tampereen lentoasemalta käsin.

Kuvat: Dassault Aviation.