Neljän eri maan eurofighter hävittäjät Ilmavoimien juhlalentonäytökseen.

Ilmavoimien 100v juhlalentonäytös kerää Jyväskylän Tikkakoskelle Eurofighter Typhoon hävittäjiä neljästä eri maasta kun 16.-17. kesäkuuta järjestettävään lentonäytökseen saapuu Eurofighter-hävittäjiä Saksan, Iso-Britannian, Italian ja Espanjan ilmavoimista.

Hävittäjät on nähtävillä Tikkakosken lentoasemalla maanäyttelyssä, Englannin kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n Eurofighter Typhoon hävittäjä on puolestaan nähtävissä myös ilmassa kun RAF:n näytöslentäjä luutnantti Jim Peterson käskyttää Eurofighter Typhonia Jyväskylän ilmatilassa.

Eurofighter Typhoon on yksi vaihtoehto Suomen HX-hankkeessa korvaamaan ilmavoimien nykyiset F/A-18 Hornet -hävittäjät. Eurofighter esiintyi viime vuoden Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi järjestetyssä ilmailunäytöksessä Helsingin Kaivopuistossa, jossa se keräsi paljon kehuja esityksestään.

Eurofighter-kumppanimaiden suurlähettiläät Detler Lingermann Saksasta, Gabriele Altana Italiasta, Manuel de la Camara Hermoso Espanjasta ja Iso-Britannian Helsingin suurlähettiläs Tom Dodd kuvailevat Eurofighterin tulevaa näytöstä “tribuutiksi Suomen ilmavoimille”.

“On todella hienoa, että saamme Eurofighterit kaikista kumppanimaista Jyväskylään juhlistamaan Suomen ilmavoimia. Yhdessä kuninkaallisten ilmavoimien taitolentonäytöksen kanssa tämä on hieno kunnianosoitus ja vahvistaa osaltaan Euroopan läheisiä turvallisuuspoliittisia suhteita Suomeen”, lähettiläät sanovat.

“Viime vuoden Eurofighterin esiintyminen oli koko Helsingin ilmailunäytöksen puheenaihe ja odotan paljon tämän vuotiselta näytöslennolta, jossa voimme myös osoittaa koneen tulevaisuuden kyvykkyyksiä. Olemme todella iloisia ja ylpeitä siitä, että pääsemme osallistumaan Suomen ilmavoimien 100-vuotisjuhliin Jyväskylässä yhdessä eurooppalaisten kumppaniemme kanssa ja odotamme Eurofighterin hurmaavan yleisön jälleen kerran Suomen taivaalla”, Suomen BAE Systemsin maajohtaja Paul Hitchcock jatkaa.

Taitolentonäytöksen lisäksi Jyväskylässä tullaan näkemään Eurofighter-kumppaniyhtiöistä BAE Systems ja Airbus Defence & Space, jotka esittelevät koneen teknisiä ratkaisuja tarkemmin ja kertovat tulevaisuuden ilmailu-, turvallisuus- ja puolustusratkaisuista.

Kuvat: BAE Systems, Eurofighter, ja RAF/ Sgt Paul Oldfield