Porin lentonäytökseen sotilashelikoptereita Ruotsista ja Saksasta.

Suomen ilmailuliiton kuluvan vuoden päälentonäytös Porissa on saanut lisää kalustoa maanäyttelyynsä. Saksa on vahvistanut, että se lähettää kolme ja Ruotsi puolestaan on vahvistanut lähettävänsä yhden helikopterin Porin lentonäytökseen joka järjestetään 18 ja 19 kesäkuuta Porin lentoasemalla.

Saksan Maavoimista saapuu paikalle NH90 helikopteri joka on samaa helikopterityyppiä kuin mitä Suomen maavoimatkin käyttää. Saksan NH90 helikopterien naamiomaalaus on samantyyppinen kuin Suomalaisten NH90 helikoptereiden.

Kuva: Tim Rademacher – commons.wikimedia, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76128073

Saksan merivoimat puolestaan tuo paikalle Westland SeaLynx ja Eurocopter EC-135 helikopterit. Saksan merivoimat operoi Lynxillä merivoimien helikopterikansilla varustetuilta sota-laivoilta. Lynxiä käytetään monipuolisesti eri merivoimien tehtäviin merellä. Porissa Saksan merivoimien SeaLynx nähdään maanäyttelyssä. Eurocopter EC-135 helikopterit toimii Saksan merivoimissa koulutushelikoptereina joilla koulutetaan uusia helikopteriohjaajia.

Credit: German Air Force photo by Photographer PO1/OR-6 Alyssa Bier (released)

Ruotsin ilmavoimat puolestaan tuo Poriin NH90 helikopterin. Porin lentonäytöksen järjestäjien mukaan Suomalaisella lentonäytösyleisöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä Suomalaisessa lentonäytöksessä vierekkäin kolmen eri maan NH90 helikopterit. Tämä on todella harvinaista ja on mahdollisesti ensimmäinen kerta, kun näin tapahtuu.

Ruotsin Ilmavoimien NH90 kopterit eli HKP 14 kuten kopteria kutsutaan Ruotsissa, ovat rakennettu Suomessa Patrian Jämsän Hallin tehtaalla. Niissä on erona suomalaisiin ja saksalaisiin NH90 helikoptereihin korkeampi matkustamo, ja ne ovat maalattu kokonaan harmaiksi. Tämä kokoero näkyy hyvin, kun vertaa Ruotsin, Suomen ja Saksan koptereita Porin lentonäytöksessä.

Lentonäytöksen julkaiseman tiedotteen mukaan on harvinaista, että ulkomaisia helikoptereita nähdään Suomessa lentonäytöksessä pitkien siirtolentojen vuoksi. Tiedotteessa todetaan, että on upeaa, että Poriin tulee ennätysmäärä helikoptereita juhlistamaan Suomen Puolustusvoimien helikopteritoiminnan yli 60-vuotista taivalta. Porin lentonäytöksessä on mukana Tšekin Ilmavoimien Mi-24 taisteluhelikopteri ja Mi-171Sh kuljetushelikopteri, Saksan maavoimien NH90, Saksan merivoimien SeaLynx ja EC-135 sekä Ruotsin Ilmavoimien NH90, kotimaisten helikoptereiden lisäksi.