Puolan ilmavoimien Mig-29 ja Orlik taitolento-osasto turun lentonäytökseen

Puolan Ilmavoimat osallistuu vahvasti Turun lentonäytökseen juhlistaakseen Suomen ja Puolan diplomaattisuhteiden 100- vuotisjuhlavuotta. Turun lentonäytökseen saapuu puolasta Mig-29 hävittäjä sekä Orlik taitolento-osasto joka lentää seitsemällä PZL-130 Orlik koneella.

Orlik taitolento-osasto (ZESPÓŁ AKROBACYJNY ORLIK) on Puolan ilmavoimien ylpeys. Vuonna 1998 perustettu seitsemällä PZL Orlik koneella lentävä taitolento-osasto on kuuluisa tiiviistä muodostelmastaan ja lähellä yleisöä tapahtuvasta esityksestään. Osaston kalustona on puolalaisvalmisteinen PZL-130 Orlik. Konetyyppiä käytetään Puolan Ilmavoimissa alkeis- ja jatkokoulutukseen ennen siirtymistä suihkukonekalustoon. Orlikin voimanlähteenä on voimakas potkuriturbiinimoottori. Osaston ohjaajat ovat Puolan Ilmasotakoulun lennonopettajia aivan kuten Suomen Ilmavoimien Midnight Hawks osaston ohjaajatkin. Kaikki osaston koneet ovat myös varustettu samanlaisella savupodilla, jota myös Suomen Ilmavoimien Midnight Hawks käyttää. Savut tehostavatkin jo näyttävää esitystä entisestään.

Puolan ilmavoimien Mig-29 hävittäjä on esiintynyt aikaisemminkin suomessa. Vuonna 2014 Oulussa järjestetty Tour de sky lentonäytöksessä esitetty Mig-29 soolo sai osan lentonäytösviereaista haukkomaan henkeään. Varsinkin Mig-29 lentonlähtö teki moniin vaikutuksen.

Mig-29 hävittäjän ja Orlik osaston lisäksi Puolasta saapuu kaksi C-295M kuljetuskonetta jotka tukevat Puolan ilmavoimien lentonäytökseen osallistuvaa osastoa.

Puolan ilmavoimien tulo Turun lentonäytökseen on osa Suomen ja Puolan diplomaattisuhteiden 100- vuotisjuhlavuotta. Puolan ja Suomen diplomaattiset suhteet solmittiin keväällä 1919 sen jälkeen kun silloinen ulkoministeri Carl Enckell sai puolalaiselta virkaveljeltään.Ignacy Jan Paderewskilta sähkösanoman, jossa toivottiin Suomen hallituksen tunnustavan Puolan valtion ja hallituksen.

Puolan hallituksen toivomukseen suostuttiin ja valtionhoitaja Mannerheim määräsi lähetettäväksi sähkösanoman, jossa itsenäisyyden tunnustamisen ja onnittelujen ohessa toivotettiin Puola tervetulleeksi itsenäisten ja vapaiden valtioiden joukkoon. Suomi tunnusti Puolan 8.3.1919. Valtionhoitajalle maa oli tuttu. Mannerheim oli aloittanut upseerinuransa Puolassa ja palvellut maassa seitsemän vuotta, Varsovassakin vuosina 1911-1914.

Myös HX-hanke vahvasti esillä näytöksessä

Ilmavoimien Hornetin seuraajaehdokasyritykset ovat kaikki vahvistaneet osallistuvansa Turun lentonäytökseen. BAE Systems, Boeing, Dassault, Lockheed Martin ja Saab esittelevät omia ehdokkaitaan Hornetin seuraajaksi omilla osastoillaan.

Näytökseen osallistuvasta muusta lentokalustosta tiedotetaan kevään aikana. Ulkomaiset sotilaskoneet varmistuvat keväällä 2019 ja niistä tiedotetaan varmistusten saavuttua.

Artikkelikuva: Rich Cooper/COAP
Juttukuvat: Sławek Krajniewski