Ruotsin Gripen demo team Porin lentonäytökseen

Ruotsin Ilmavoimat on vahvistanut osallistuvansa Gripen-hävittäjillä Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen 18.-19.6.2022 Porissa. Poriin saapuu kolme Ruotsin ilmavoimien Saab Gripen C -monitoimihävittäjää Skaraborgin 7. Lennostosta Såtenäsista Etelä-Ruotsista. Gripenit esiintyvät niin ilmassa kuin maassa. Esityslentäjä kapteeni Patrik “Leaker” Lange on ensimmäistä vuotta Gripen-esityslentäjänä, ja hän odottaa innolla esiintymistään Suomessa. 

By Msgt. Billy Johnston, USAF – VIRIN: 030901-F-DD379-011, Domini públic, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=592264

Gripen kehitettiin alunperin Ruotsin tarpeisiin, potentiaalisena uhkana pidettyjen maiden hävittäjien torjuntaan ja lyömiseen. Gripen on erittäin monipuolinen hävittäjä, joka kykenee täyttämään laajan skaalan tehtäviä ilman välilaskuja. Gripen on varustettu nykyaikaisimmilla sensoreilla ja lentojärjestelmillä ja on helppo huoltaa ja korjata, myös maasto-olosuhteissa, asevelvollisten toimin, vähin resurssein. Gripen on kehitetty Ruotsin maantietukikohdille, joissa lentoonlähtö, laskeutuminen ja polttoaine- ja ammustäydennykset voidaan toteuttaa nopeasti vaativissakin olosuhteissa. 

Gripen on ollut operatiivisessa käytössä vuodesta 1997. Gripeniä päivitetään jatkuvasti uusimmalla teknologialla ja suorituskyvyllä vastatakseen jatkuvasti muuttuvia operatiivisia tarpeita. Vuonna 2016 Gripenistä tuli maailman ensimmäinen hävittäjä, jossa otettiin operatiiviseen käyttöön pitkän kantaman Meteor-ilmataisteluohjus. Porin päälentonäytöksessä esiintyvät koneet ovat 2000-luvulla käyttöön otettua Gripen C -versioita.