SAKSAN MERIVOIMIEN P-3C ORION MERIVALVONTA- JA SUKELLUSVENEEN TORJUNTAKONE PÄÄLENTONÄYTÖKSEEN

Harvinainen vieras saapuu Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen Porin Lentoasemalle 18.-19.6.2022. Suuri nelimoottorinen Saksan merivoimien Lockheed P-3C Orion merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntakone osallistuu lentonäytöksen maanäyttelyyn. Koneen siipien kärkiväli on yli 30 metriä ja sen pituus lähes 36 metriä.

By MilborneOne – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10950404

Lockheed P-3 Orion on käytössä useassa maassa merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntatehtävissä. Euroopassa konetyyppiä käyttävät Norja, Saksa, Kreikka, Espanja ja Portugali. Suurin käyttäjämaa yli sadalla koneella on ollut USA:n merivoimat. Kaikkiaan Orioneita on rakennettu yli 700 konetta. Saksan merivoimilla on kahdeksan P-3C CUP+ Orion -konetta ja niiden kotitukikohta on Hampurin länsipuolelta Pohjanmeren rannalla sijaitseva Nordholz. Koneita operoiva laivue on MFG-3, eli Marinefliegergeschwader 3 ”Graf Zeppelin”MFG-3 operoi Orion kalustollaan ympäri maailmaa, ja Orion miehistöt ovat tottuneet pitkiin ulkomaan komennuksiin. Orion pystyy lentämään jopa 17 tunnin lentotehtäviä meren päällä, jolloin kaksi uloimmaista moottoria sammutetaan polttoaineen säästämiseksi. Vastapainoksi pitkiin operatiivisiin lentotehtäviin vierailu Porin lentonäytöksessä on Suomeen tulevan koneen miehistölle hyvin mieluinen.

Lockheed P-3 Orion on hyvin harvinainen vieras suomalaisessa lentonäytöksessä. Konetyypin vierailu Poriin on vasta toinen Orionin lentonäytösvierailu Suomessa.

kuva: By MilborneOne – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10950404