Turun lentonäytökseen kolme Gripen-hävittäjää

Ruotsin Ilmavoimat on vahvistanut osallistuvansa Turun lentonäytökseen kolmella Saab Gripen monitoimihävittäjällä. Turkuun saapuu kaksi yksipaikkaista Saab JAS39C Gripen taistelukonetta sekä kaksipaikkainen Saab JAS39D Gripen. Kaksipaikkainen Gripen on täysiverinen taistelukone ja nähtävissä maanäyttelyssä Saabin osastolla. Gripenit saapuvat Turkuun Blekingen F17-lennostosta, joka sijaitsee Kallingessa Etelä- Ruotsissa. Ruotsin Ilmavoimien esityslentäjänä toimii Henrik Nyström, joka lentää sooloesityksen molempina näytöspäivinä.

Näytöksessä on tänä vuonna mukana historiallisuutta, koska tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun ruotsalainen F19-lennosto perustettiin Lappiin Suomen ilmapuolustuksen vahvistamiseksi Talvisodassa. Saab ilmoittikin aiemmin tuovansa lentonäytökseen ensimmäisen konemallinsa – B17-pommikoneen.

”Meille on ilo ja kunnia olla jälleen mukana Suomen ilmailualan arvostetuimmassa tapahtumassa suurella panoksella. Alan harrastajilla ja yleisöllä laajemminkin on kesällä jälleen mahdollisuus tutustua läheisesti Saabin koneisiin, historiasta nykypäivään”, sanoo Anders Gardberg, Saabin maajohtaja

Kuva: Rich Cooper / COAP via Turku Airshow

Saab tarjoaa aktiivisesti seuraavaa Gripen kehitysversiota eli Gripen E monitoimihävittäjää Suomen Ilmavoimille HX – hävittäjähankkeessa Hornetin seuraajaksi. Koelentovaiheessa oleva Gripen E on täysin uusi versio Gripenistä, vaikka ulkoisesti näyttääkin tutultaGripeniltä. Koneen suorituskyky on noussut uudelle tasolle ja myös kooltaan Gripen E on hieman suurempi kuin Turun näytökseen tuleva nykyinen JAS39C Gripen eli Gripen C.

Saab Gripen E/F on Saabin tietojen mukaan varustettu maailman uudenaikaisimmalla aseistuksella ja kykenee tehokkaaseen toimintaan kaikissa ilma-, meri- ja maataistelutehtävissä sekä tiedustelutehtävissä. Ainutlaatuisen avioniikkansa ansiosta siihen on helppo lisätä uusia suorituskykyjä ja siten se on aina valmiina tulevaisuuden haasteisiin.

Turku Airshow 2019, järjestetään 15.–16. kesäkuuta Turun lentoasemalla ja toimii samalla Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytöksenä sekä Suomen päälentonäytöksenä.