Turun lentonäytöksen ohjelma täydentynyt. Mukana Yhdysvaltain ilmavoimien B-1 pommikone ja RAF:n  Chinook.

Turun lentoasemalla järjestettävä Suomen ilmailuliiton jokavuotinen päälentonäytös on täydentänyt viikonlopun ohjelmaansa viimeisen viikon aikana useammalla ohjelmanumerolla ja maanäyttelyyn osallistuvalla sotilasilmailualuksella.

Viimeisin lisäys tehtiin keskiviikkona aamulla kun lentonäytös tiedotti, että Yhdysvaltain Ilmavoimat, United States Air Force (USAF), lähettää kaksi taktista B-1B pommikonetta jotka tekee kolme ohilentoa lauantaina lentonäytöksessä. Valitettavasti B-1 pommikoneet eivätkä laskeudu lentoasemalle ylilennon jälkeen. Lauantaina tapahtuva ylilento on ensimmäinen kerta, kun B-1B vierailee Suomessa.

Royal Air Forcen Falcon laskuvarjohyppyryhmä ja Chinook helikopteri Turun lentonäytökseen
Royal Air Forcen kuuluisa Falcons laskuvarjohyppyryhmä tulee Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen Turkuun. Falcons käyttää hyppykoneena suurta Royal Air Forcen Boeing Chinook kuljetushelikopteria, joka lentää myös soolo esityksen. Kumpikaan ei ole aikaisemmin esiintynyt Suomessa lentonäytöksissä.

Kuva: RAF / MOD

Falcons on ainoa sotilaslaskuvarjohyppyryhmä Britanniassa, ja yksi harvoista Euroopassa, ja se esiintyy vuosittain ympäri Eurooppaa. Falcons esityksessä on sekä vapaapudotus että näyttävä varjojen varassa muodostelmassa lentämistä

Puolan ilmavoimat tuo lentonäytökseen Suhoi Su-22 rynnäkkökoneen
Puolan Ilmavoimat tuo Turkuun legendaarisen Suhoi Su-22 rynnäkkökoneen. Aikanaan Suhoi Su-22 oli Varsovan liiton ensilinjan rynnäkkökone, joka palveli lähes kaikissa Varsovan liiton maissa. Entisten Varsovan liiton maiden liityttyä NATO:n jäseniksi, useat maat, kuten Tsekit ja Slovakia, jatkoivat Su-22 kalustolla lentämistä. Puola on ainoa entisen Varsovan liiton maista, joka edelleen lentää Su-22 kalustolla. Puola tulee poistamaan Su-22 kaluston käytöstä hyvin pian, joten Turun päälentonäytös on todennäköisesti konetyypin viimeinen vierailu Suomessa.  Su-22 osallistuu näytökseen maanäyttelykoneena.

Puolan ilmavoimien SU-22. Kuva: Perttu Karivalo

De Havilland Vampire esiintyy Turun lentonäytöksessä.
Suomen Ilmavoimien ensimmäinen suihkuhävittäjä De Havilland Vampire lentää Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä Turussa 17.-18.6.2023.  Suomi siirtyi suihkukoneaikaan 1953 ja juhlistamme suihkukonelentämisen 70-vuotista taivalta Suomessa tuomalla Turkuun kaksipaikkaisen De Havilland Vampiren Suomen Ilmavoimien tunnuksin, jollaisena Vampiret lensivät Suomessa.

De Havilland Vampire Suomen ilmavoimien väreissä. Kuva: Jyri Mattila