Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A hävittäjiä Porin lentonäytökseen.

Suomen ilmailuliiton kesän päälentonäytös joka järjestetään Porin lentoasemalla 18. -19.6.2022 viikonloppuna on saanut maanäyttelyynsä kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A hävittäjää. Tämä on ensimmäinen kerta kun viidennen sukupolven F-35A hävittäjä vierailee Suomessa sen jälkeen kun F-35A hävittäjä tuli valituksi Suomen ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi viime joulukuussa.

U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Dhruv Gopinath

Edellisen kerran F-35A hävittäjä oli nähtävillä Suomalaisessa lentonäytöksessä maanäyttelyssä vuonna 2019 kun lentonäytös järjestettiin Turun lentoasemalla, lentonäytösten lento-ohjelmissa F-35 hävittäjä on ollut vain kerran.Kaivopuiston lentonäytöksessä 2021 Italian ilmavoimien F-35A hävittäjä suoritti useamman ohilennon Helsingin edustalla. F-35A hävittäjien lisäksi, myös koneen valmistaja, Lockheed Martin, esittelee Porissa F-35A Lightning II konetta omalla osastollaan. 

Porin lentonäytökseen saapuvat F-35A hävittäjät tulevat Poriin RAF Lakenheathin tukikohdan 495. laivueesta Britanniasta. RAF Lakenheath on Yhdysvaltain Euroopan Ilmavoimien (United States Air Force Europe eli USAFE) tukikohta. F-35A koneet korvasivat Boeing F-15C koneet Lakenheathin tukikohdassa. F-35A koneet ovat maanäyttelyssä yleisön nähtävinä, eivätkä osallistu lento-ohjelmaan. 

Lockheed Martinin F-35 Lightning II on maailman ensimmäinen viidennen sukupolven monitoimihäivehävittäjä, joka on suunniteltu vastaamaan nykyisiin ja tulevaisuuden uhkiin. Yhdistämällä häiveominaisuudet, sensorifuusion ja monipuolisen tilannekuvan F-35-hävittäjä kykenee vaativiin taistelutehtäviin.

F-35A hävittäjä satakunnan lennoston asematasolla 10.2.2020.

F-35 on maailman kallein taistelukoneprojekti. Koko F-35 projektin elinkaarikustannukseksi on arvioitu yli 1700 miljardia dollaria. Suomeen hankittavien 64 F-35A koneen ja niiden käyttöönoton kustannus oli rajattu HX-hankkeessa kaikille ehdokkaille 10 miljardiiin euroon. Ensimmäiset Suomen Ilmavoimien F-35A koneet toimitetaan Lapin Lennostoon Rovaniemelle 2026.

F-35 koneesta on kolme eri versiota. Ilmavoimille tarkoitettu F-35A, pystysuoraan nouseva F-35B sekä merivoimien F-35C. F-35:n ovat valinneet seuraavaksi taistelukoneeksi mm. Norja, Hollanti, Belgia, Tanska, Britannia ja Italia. Näistä neljä ensimmäistä korvaa F-16 koneet F-35 kalustolla ja Italia sekä Britannia Tornado rynnäkkökoneet.