Päivän lyhyet: 15.6
Sotilasilmailun rintamalla on tänäänkin sattunut ja tapahtunut. Kaikki uutiset eivät vain päädy etusivuille. Aiheina tänään: Esitutkinta Karjalan lennoston entisen komentajan epäillyistä sotilasrikoksista on valmistunut ja Kainuun prikaati nostaa Kiantajärvestä sodanaikaisen lentokonemoottorin.
Esitutkinta Karjalan lennoston komentajan epäillyissä sotilasrikoksissa on valmistunut
Pääesikunta on saanut valmiiksi esitutkinnan liittyen Karjalan lennoston entisen komentajan epäiltyihin sotilasrikoksiin. Lennoston komentajan epäillään syyllistyneen esimiesaseman väärinkäyttämiseen ja palvelusrikokseen. Lisäksi yksi asianomistajista oli tehnyt poliisille rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta.
Pääesikunta on poliisin pyynnöstä suorittanut myös tähän kunnianloukkausrikokseen liittyvät kuulustelut. Lennoston komentajan epäillään Karjalan lennoston järjestämän vapaaehtoisen harjoituksen yhteydessä käyttäytyneen sotilaalle sopimattomalla tavalla ja käyttäneen väärin esimiesasemaansa. Lennoston komentaja toimi kyseisen harjoituksen johtajana. Harjoitukseen osallistui puolustusvoimien palkattua henkilöstöä ja reserviläisiä. Rikosepäilyt kohdistuvat ajankohtaan 22.-24.9.2017 ja tekopaikkana Lemmenjoki, Inari.
Esitutkinnan aikana on kuulusteltu rikoksesta epäillyn lisäksi 12 asianomistajaa ja kahdeksan todistajaa.
Asia on siirretty syyttäjälle syyteharkintaa varten.
Kainuun prikaati nostaa Kiantajärvestä sodanaikaisen lentokonemoottorin
Kainuun prikaatin sukeltajat nostavat Kiantajärvestä sodanaikaisen lentokonemoottorin heinäkuussa.
Kyseessä on talvisodan alussa Suomussalmen Kiantajärven Kiekinselän jäälle laskeutuneen neuvostoliittolaisen lentokoneen moottori. Pilotin tiedetään selvinneen jalan takaisin Neuvostoliiton puolelle, mutta kone vajosi jäiden läpi noin 20 metrin syvyyteen.
Koneen runko on jo aikaisemmin poistettu ja Suomen Ilmailumuseon vapaaehtoiset sukeltajat ovat paikantaneet järven pohjaan jääneen moottorin nostotyötä varten. Moottori luokitellaan historiallisesti arvokkaaksi ja Suomen Ilmailumuseo dokumentoi nostotyön kesä-heinäkuun vaihteessa.
Mikäli nostotyö onnistuu, moottori luovutetaan heti noston ja rantaan siirtämisen jälkeen Sotamuseolle konservoitavaksi.
Varoetäisyys sukeltajista on sata metriä. Ulkopuolisille seuraajille ei järjestetä mahdollisuutta seurata nostotyötä lähietäisyydeltä turvallisuussyistä.