Päivän lyhyet 21.6

Ja lähestyvän juhannuksen kunniaksi päivän lyhyet tarjoilee sotilasilmailuun liittyviä uutisia ympäri maailmaa.

Turkin ensimmäisen F-35A hävittäjän roll out tilaisuus on järjestetty tänään 21.6. Tilaisuudessa kuultiin kuten muissakin F-35 roll out tilaisuuksissa Yhdysvaltain kansallishymnin lisäksi myös ostaja maan kansallishymni. Tällä kertaa tilaaja oli tuonut paikalle oman laulajan tätä varten. Tilaisuus noudatti tuttua käsikirjoitusta, oli puheita molemmilta puolilta, turkkilaista musiikkiesitystä ja lyhyt video Turkin ilmavoimien historiasta.

Slovakia puolestaan ei pysty tekemään päätöstä uusista hävittäjistä. Slovakialla on pöydällään tällä hetkellä tarjoukset niin Saab gripen c kuin Lockheed Martin F-16 hävittäjistä. Maan pääministerin mukaan päätös on hankala. Tällä hetkellä Slovakia maksaa venäläisille, että he huoltavat maan ilmavoimien mig-29 hävittäjiä http://alert5.com/2018/06/21/slovakia-postpones-decision-on-new-fighter/

Myös Belgialla on ongelmia omassa hävittäjähankinnassaan. Belgia on saanut kaksi tarjousta hävittäjistä niin Eurofighterilta kuin Lockheed Martinilta. Ranska on puolestaan tehnyt ehdotuksen laajasta puolustusyhteistyöstä jonka osana on hävittäjien toimittaminen Belgialle.

Ja Lahden kokonaisturvallisuus messuilla syyskuussa on esillä Saab Gripen E mallin täysikokoinen malli jonka kyytiin pääsee ottamaa niin sanotut kylmät tyypit. Messuilla yleisö pääsee tutustumaan Gripen E:n lisäksi myös muihin Saabin tuotteisiin, kuten NLAW-panssarintorjuntaohjukseen, hiljattain Suomen merivoimien hankkimiin kevyttorpedoihin, GlobalEye -valvontakoneeseen sekä maailman ainoaan käytössä olevaan etälennonjohtojärjestelmään.
https://saab.com/fi/region/finland/news-and-press-releases/news-and-press-releases/2018/taysikokoinen-saab-gripen-e–havittajan-malli-nahtavilla-myos-lahden-kokonaisturvallisuus-2018–messuilla/