Hallitusneuvotteluissa sovittiin hävittäjähankinnoista.

Helsingin keskustakirjasto Oodissa julkaistiin maanantaina 3. Kesäkuuta hallitusneuvottelujen tulokset. Puolustuspolitiikan kannalta kiinnostavimmat ratkaisut tehtiin Hx-hankkeen, puolustusvoimien lisätyöpaikkojen sekä puolustusvoimien kiinteistöjen osalta.

Tulevan pääministeri Antti Rinteen hallitus aikoo korvata nykyisin käytössä olet Yhdysvaltalaiset Boeing F/A-18C/D hävittäjät täysimääräisesti uusilla hävittäjillä jotka on parhaillaan kilpailutuksessa. Asia ilmaistaan uudessa hallitusohjelmassa seuraavasti: “Poistuvat strategiset suorityskyvyt korvataan täysimääräisesti” Tämä tarkoittaa käytännössä varmasti sitä, että Ilmavoimille hankitaan 64 kappaletta uusia monitoimihävittäjiä. Tämä oli merkittävä päätös tulevalta hallitukselta koska vaalien aikana osa nyt hallitukseen lähtevistä puolueista antoi vihjeitä siitä, että pienempikin määrä hävittäjiä voisi riittää.

Mitä todennäköisemmin puolustusministeriön ja puolustusvoimien asiantuntijat ovat saaneet taottua perisuomalaiseen tapaan tulevien ministerien päähän sen ettei ilmapuolustuksesta voi tinkiä yhtään. Ainaskin puolustusvoimien komentaja Kenraali Lindberg, puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti sekä puolustusministeriöstä Jyri Kopare, Janne Kuusela ja Antti Lehtisalo ovat olleet kuultavina neuvottelujen aikana.

Uusi Rinteen hallitus on myös luvannut puolustusvoimille lisää kertausharjoituspäiviä sekä 100 uutta virkaa tulevan hallituskauden aikana. Myös puolustusvoimien kiinteistöt siirretään Senaatti-kiinteistöjen alaisuudesta Puolustuskiinteistöt-laitoksen alle.