Maavoimien kesän 2022 täydentävä kansainvälinen koulutus- ja harjoitustoiminta käynnistyy

Puolustusministeri Antti Kaikkonen teki toukokuussa 2022 päätöksen kumppanimaiden kanssa tehtävästä täydentävästä koulutus- ja harjoitusyhteistyöstä. Päätöksen ensimmäisiä askelia on jo otettu kun Iso-Britannian kuninkaalliset ilmavoimat saapui Rovaniemelle harjoittelemaan Lapin lennoston kanssa.

Nyt Maavoimat on tiedottanut omista lisäharjoituksistaan joihin osallistuu kumppanimaiden edustajia. Maavoimien täydentävä kansainvälinen harjoitus- ja koulutustoiminta käynnistyy Etelä-Suomessa Kaartin jääkärirykmentin johtamana 20.6.2022 alkaen. Länsi-Suomessa toiminta käynnistyy 27. kesäkuuta Porin prikaatin johdolla ja Pohjois-Suomessa Jääkäriprikaatin johdolla 11. heinäkuuta. Kansainvälisten yhteistyökumppaneiden henkilöstöä ja kalustoa saapuu maahan vaiheittain.

Maavoimien mukaan täydentävän toiminnan tavoitteena on Maavoimissa edelleen kehittää ja parantaa joukkojen ja menetelmien yhteensopivuutta sekä yhteistoimintaa. Kansallisesti syvennetään myös kykyä tukea kansainvälisiä joukkoja huollon ja logistiikan osalta. Ulkomaalaisten sotilaiden määrä Maavoimien joukko-osastoissa vaihtelee kesän aikana.

Kuluvan käsen aikana järjestetään useita pienempiä harjoitus- ja koulutustapahtumia huolto- ja lepojaksoineen. Toiminta ajoittuu Maavoimissa pääsääntöisesti kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun. Käytännössä kansainväliset joukot harjoittelevat ja kouluttautuvat joukko-osastojen rytmin mukaisesti. 

Puolustusvoimien tiedotteen mukaan harjoitukset toteutetaan pääosin harjoituksia johtavien joukko-osastojen lähiharjoitusalueilla. Muut Maavoimien joukko-osastot osallistuvat harjoitustoimintaan.

Utin jääkärirykmentti toteuttaa yhteistä harjoitustoimintaa Yhdysvaltojen Maavoimien ilmailun joukkojen kanssa kesän aikana. Toiminta liitetään osaksi Maavoimien kokonaisharjoittelua. Ilmailun kalusto ja henkilöstö tukeutuvat maassa olonsa aikana Satakunnan Lennoston tiloihin ja alueisiin. Lentotoiminta alkaa 19. heinäkuuta.

Tuleva kansainvälinen harjoitus- ja koulutustoiminta koskee sekä varusmiehiä, reserviläisiä että henkilökuntaa. Joissain joukko-osastoissa kansainvälisten joukkojen läsnäolo voi vaikuttaa tilapäisesti varusmiesten majoitusjärjestelyihin.Joukko-osastot tiedottavat yksityiskohtaisesti harjoitus- ja koulutustoiminnasta sen käynnistyttyä.

Artikkelikuva: Puolustusvoimat