Trident Juncture 18 kehittää ilmavoimien kansainvälistä yhteistoimintakykyä

Puolustusvoimat osallistuu Norjan isännöimään NATO:n Trident Juncture 18 (TRJE18) -harjoitukseen 25. lokakuuta – 7. marraskuuta. TRJE18-harjoituksessa maa-, meri- ja ilmavoimien joukot harjoittelevat puolustusvoimien tehtäviä vaativissa monikansallisissa olosuhteissa. Suomen osallistumisen tavoitteena on vahvistaa kansallista puolustuskykyä ja kehittää kansainvälistä yhteistoimintakykyä.

Ilmavoimista harjoitukseen osallistuu yhteensä yhdeksän Hornetia ja noin 160 henkilöä. TRJE18-harjoituksen lentotoiminnan pääharjoitusalueet sijoittuvat Norjan ja Ruotsin ilmatilaan. Norjan ilmavoimien Örlannin, Bodön, Andöyan ja Gardermoenin tukikohtien lisäksi käytössä ovat Rovaniemen tukikohta Suomessa ja Kallaxin tukikohta Ruotsissa. Harjoituksessa on mukana yhteensä noin 150 ilma-alusta.

Ilmavoimien harjoitusjoukosta noin 100 henkilöä ja neljä Hornetia osallistuu harjoitukseen Rovaniemellä. Norjan ilmavoimien Örlannin tukikohtaan tukeutuvan lento-osaston vahvuus on noin 50 henkilöä ja viisi Hornetia, joista yksi toimii varakoneena. Lisäksi muutamia henkilöitä toimii harjoituksen esikuntatehtävissä.

Yksi TRJE18-harjoituksen konkreettisista tavoitteista on testata isäntämaatuen (Host Nation Support) järjestelyjä käytännössä. Ilmavoimien lentokaluston lisäksi Rovaniemelle tukeutuu Yhdysvaltain ilmavoimien F-15C Eagle -monitoimihävittäjiä ja KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneita sekä Belgian ilmavoimien F-16 Fighting Falcon -monitoimihävittäjiä.

TRJE18-harjoitukseen linkittyy samanaikaisesti Itämeren alueella järjestettävä Northern Coasts 18 (NOCO18) -harjoitus, jonka johto- ja isäntämaana Suomi toimii. Ilmavoimista NOCO18-harjoitukseen osallistuu noin 40 henkilöä, kaksi Hornetia, kaksi Hawk-suihkuharjoituskonetta, kaksi Pilatus PC-12 -yhteyskonetta ja yksi Learjet 35 A/S.

NOCO18-harjoituksen lentotoiminta suuntautuu viikolla 44 Perämerelle, viikolla 45 Turun ja Hangon edustalle. NOCO18-harjoitukseen osallistuvat ilma-alukset tukeutuvat Suomessa Turkuun, Pirkkalaan ja Rissalaan. Satakunnan lennosto toteuttaa lentotoiminnan Turussa tarvitsemat tukipalvelut.