Saab Gripen lensi ensimmäisenä yksimoottorisena hävittäjänä 100% biopolttoaineella.

Ruotsalaisen Saab:n valmistama Jas 39 Gripen D on lentänyt ensimmäisenä yksimoottorisena hävittäjänä maailmassa täysin biopolttoaineilla. Lento tapahtui muutama päivä sitten ja Saab julkaisi siitä tiedon tiistaina 4. huhtikuuta twitter tilillään.

Saab:n Director of Research and Technology, Future Business, Aeronautics yksikön johtaja Göran Bengtsson kommentoi historiallista hetkeä seuraavin sanoin:  ”Lentotesti on tärkeä virstanpylväs Gripenin tulevaisuuden käyttövarmuudelle”,  ja jatkoi:

”Tuontiöljystä irtautuminen on tärkeää maanpuolustuksellisesta näkökulmasta ja se avaa mahdollisuuden muiden polttoaineiden käyttöön. Tämä lisää joustavuutta. On myös luonnollisesti hyvä, että voimme pitkällä aikajänteellä lieventää sotilasilmailun synnyttämää ympäristövaikutusta.”

Testipolttoaine (CHCJ-5) on tehty rypsiöljystä. Hävittäjän toiminnan kannalta ei ole eroa, hyödynnetäänkö polttoaineena raakaöljyä vai kasviöljyä. Sen täytyy täyttää tietyt vaatimukset raaka-aineesta huolimatta.

Projektin alullepanija on Ruotsin puolustusvoimien huoltoyksikkö (FMV), ja tämän ohella projektiin osallistuivat Saab sekä GKN Aerospace, joka on valmistanut Gripen C/D:n moottorin. Ruotsin ja Yhdysvaltojen välisen bilateraalisen sopimuksen myötä myös Yhdysvaltojen merivoimat ja ilmavoimat ovat jakaneet arvokasta tietoa ja kokemusta biopolttoaineen sertifioimisessa. Järjestelmän testaaminen, rullaustestit ja lentotestit toteutettiin Saabilla Linköpingissä GKN Aerospacen kanssa.

Julkaistu: 4.4.2017  klo: 23.55, Päivitetty 5.4.2017 klo: 12.00
Kuvat: Saab