Ilmailumuseolla avautuu 80-vuotiaan Saabin historiasta kertova näyttely.

Puolustus- ja turvallisuusyhtiö Saabin ilmailuhistoriasta kertova näyttely avautuu Suomen Ilmailumuseossa 21.6.2017. Näyttelyn on tuottanut Saab Finland Oy yhteistyössä Ilmailumuseon kanssa. Näyttely on avoinna 21.6.–30.9.2017. Saab on Suomen Ilmailumuseon pitkäaikainen kumppani.

 

Näyttelyssä pääsee tutustumaan Saabin pitkään ja innovaatioita täynnä olevaan ilmailuhistoriaan. 80-vuotisen taipaleensa aikana yhtiö on valmistanut yli 5 500 lentokonetta ja yli 15 eri lentokonetyyppiä niin sotilas- kuin siviilikäyttöön. Lisäksi näyttelyn yhteydessä pääsee kokeilemaan Saab J35 Draken -hävittäjän simulaattoria. Draken on tehnyt pitkän palvelusuran myös Suomen ilmavoimissa vuosina 1972–2000. Saab toi Draken-hävittäjän myös 9. kesäkuuta järjestettyyn Kaivopuiston lentonäytökseen.

”Vuosi 2017 on näyttelyn järjestämiselle mitä otollisin. Tänä vuonna Suomi juhlistaa 100-vuotisjuhlavuottaan ja Saab vuorostaan täytti kuluvana vuonna 80 vuotta. Näyttelyn kautta haluamme omalta osaltamme myös tukea Suomen Ilmailumuseon toimintaa tarjoamalla sen vierailijoille uudenlaisia, ilmailuhistoriallisia elämyksiä”, sanoo Anders Gardberg, Saabin maajohtaja Suomessa.

Näyttelyn avautumisen kunniaksi, 21. kesäkuuta alkaen, sata ensimmäistä museokävijää vierasta saa omakseen Saab Gripen -lippalakin.

Nykypäivänä maailman johtaviin puolustus- ja turvallisuusyhtiöihin lukeutuva Saab Ab on perustettu vuonna 1937. Tuolloin yhtiön toiminnan pääpaino oli Ruotsin ilmavoimien lentokoneiden valmistuksessa. Toisen maailmansodan jälkeen Saabin toiminta kansainvälistyi ja laajeni. Nykyään Saab valmistaa yli 600 erilaista meri-, maa-, ilma- ja turvallisuusjärjestelmää, sukellusveneistä aina hävittäjälentokoneisiin, ja kenttäsairaaloista etälennonjohtojärjestelmiin. Yhtiöllä on toimintaa yli sadassa maassa, kaikilla mantereilla.

Suomessa Saab on aloittanut toimintansa jo vuonna 1946 ja nykyään Saab Finland Oy sekä Saabin tytäryhtiö Combitech Oy työllistävät Suomessa yli 70 henkilöä.

Suomen Ilmailumuseo ja Saab haluavat myös muistuttaa, että Kaivopuiston lentonäytöksessä jaetut, hyvässä kunnossa olevat lentonäytöslehdet tarjoavat niiden haltijoille ilmaisen sisäänpääsyn museoon. Lisätietoja Ilmailumuseosta: http://ilmailumuseo.fi/.