Insta ja Saab solmivat sopimuksen Insta ANR -vastamelukuulokkeiden toimituksesta Gripen E- ja F-mallien kypäriin

Saab on tilannut vastamelujärjestelmän suomalaiselta puolustus- ja turvallisuusalan yritykseltä Instalta. Tilatut Insta ANR ‑vastamelujärjestelmät integroidaan kaikkiin tällä hetkellä tilattuihin Gripen E/F ‑hävittäjiin. Saab on aloittanut Gripen E/F ‑koneiden toimituksen Ruotsiin ja Brasiliaan vuonna 2019. Järjestelmästä tulee osa Gripen E/F ‑lentäjien varustusta myös tuleville asiakkaille. Toimitukset alkavat vuonna 2020.

Puolustus- ja turvallisuusalalla toimiva Saab on etsinyt kuulonsuojausratkaisua Gripen-hävittäjän E- ja F-mallien kypäriin, jotka ovat käytössä Brasilian ja Ruotsin ilmavoimilla. Sotilasilmailun haasteena ovat perinteisten kuulonsuojausmenetelmien riittämättömyys. Ongelmia aiheuttavat lentokypärän tekniset rajoitukset sekä matalien äänien haasteellinen torjuminen. Tavallisesti lentäjän kuulosuojainkupit vaimentavat ulkoiset äänet passiivisesti. Insta ANR ‑järjestelmä tallentaa ulkoiset äänet, käsittelee ne digitaalisella signaalinkäsittelyjärjestelmällä ja vaimentaa siten kaikki ei-toivotut äänet.

Instan kehittämät Insta ANR (Active Noise Reduction) -vastamelukuulokkeet tarjoavat ratkaisun, joka vähentää sotilasilmailijoiden melualtistusta – parantaen samalla radioliikenteen ymmärrettävyyttä. Toimiva äänenvaimennus vähentää kuulovaurioiden riskiä ja väsymystä sekä parantaa lentäjän keskittymiskykyä. Insta ANR -vastamelukuulokkeiden avulla lentäjän päätöksenteko helpottuu ja suorituskyky paranee.

Insta ANR on ainoa markkinoilla oleva tuote, joka täyttää nykypäivän vaatimukset sotilasilmailun kuulonsuojaukselle. Passiiviset ratkaisut eivät ole riittävän tehokkaita uuteen Gripen-kypärään, koska eivät vaimenna matalia taajuuksia riittävästi

 Richard Rosengren, Assistant Technical Manager, Saab.

Insta ja Saab ovat tehneet yhteistyötä Insta ANR tuotekehityksessä vuodesta 2018. Kuulokkeita on kehitetty yhteistyöllä Saabin vaatimuksiin sopiviksi, ja yhtiö on testannut Iaitetta laboratoriossa. Sopimuksen myötä Saabille toimitetaan aktiivikuulokejärjestelmiä Gripen-kypäriin asennettavaksi.

Tämä on Installe tärkeä sopimus ja jälleen yksi osoitus ilmailualan tuotteittemme laadusta. Tämä sopimus ja laajeneva kumppanuutemme Saabin kanssa avaa kiinnostavia markkinamahdollisuuksia, sillä nyt Insta on osa Saabin alihankkijakuntaa

Ville Somppi, Instan ilmailutuoteliikennetoiminnan johtaja

Järjestelmän toimituksen lisäksi tilaukseen kuuluu vastamelujärjestelmän integrointi kypärävarustukseen sekä Gripen E/F ‑koneen äänentoistojärjestelmän edellyttämät mukautukset ja sovitukset.

Artikkelikuva: Saab