Saab 37 Viggen – jo 50-vuotta taivaalla.

 

SAAB 37 Viggen on ruotsalaisen Saab:n valmistama monitoimihävittäjä joka oli Ruotsin ilmavoimien palveluskäytössä vuodesta 1971 aina vuoteen 2005 asti. Konetta valmistettiiin yhteensä noin 330 kappaletta.  Tänään 8.2.2017 tuli kuluneeksi 50-vuotta siitä kun kone lensi ensimmäisen kerran.  Asiaa on juhlistettu Saab:n toimesta yhtiön käyttämissä viestintäkanavissa sekä yhtiön Linköpingin tehtailla ainaskin Viggenin suorittamalla ylilennolla.

Viggenin kehitykseen vaikutti Ruotsin 1960 Yhdysvalloilta saama turvallisuustakuu. Neuvostoliiton Itämeren laivaston mahdollista sukellusveneiden vastaista toimintaa varten tarvittiin Viggenin kaltainen hävittäjä estämään se. Tätä varten Viggenin kehitystyöhön saatiin merkittävässä määrin teknologiaa Yhdysvalloista. Koneesta valmistettiin 5 eri versiota.

Vaikka Viggeneitä ei ikinä ollutkaan suomen ilmavoimien käytössä, oli sen suunnittelussa mukana myös suomalaisia, esimerkiksi  talvi- ja jatkosodassa ilmavoimissa palvellut Aarne Lakomaa joka tuli tunnetuksi asentamalla venäläisiltä sotasaaliina saatuja lentokoneiden moottoreita ranskalaisvalmisteisiin Morane-Saulnier M.S.406 hävittäjiin.

Saab 37 Viggen oli myös yksi ehdokkaista Norjan, Tanskan, Hollannin ja Belgian hävittäjiksi 70-luvulla. Maat päätyivät tiukan kisan päätteeksi hankkia Yhdysvaltalaisia F-16 hävittäjiä.

Saab julkaisema video juhlan kunniaksi, olkaa hyvä.

Artikkelikuva: By Rob Vogelaar – http://www.zap16.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=605800