Saab esitteli uuden siirrettävän etälennonjohtojärjestelmän

Saab ja Conlog Oy esittelivät Turun lentonäytöksessä lehdistölle ja mahdollisille tuleville asiakkaille uutta modulaarista, siirrettävää ja nopeasti käyttöön otettavaa digitaalista etälennonjohtojärjestelmäänsä. Nyt esitelty etälennonjohtojärjestelmä perustuu järjestelmän osalta Saab:n vuonna 2015 esittelemään järjestelmään jota on nyt jatkokehitelty yhdessä Suomalaisen Conloq Oy:n kanssa.

Nyt julkaistu Saab r-TWR Deployable -etälennonjohtojärjestelmä, on yhtiön tiedotteen mukaan helposti käyttöönotettava, toimintavarma, siirreltävä ja modulaarinen ratkaisu. Se on valmis tehtäväkäyttöön tunnissa ja sitä voidaan käyttää etäyhteydellä tukikohdasta tai kytkeä keskitettyyn tilaan satojen kilometrien päässä, mikä pitää laitteen käyttäjät turvassa. Jotkut näistä ominaisuuksista voivat myös palvella kansainvälisen avun tehtävissä mahdollistamalla nopean infrastruktuurin käyttöönoton luonnonkatastrofien vaurioittamassa maassa.

“Voimme jo vuonna 2023 tarjota digitaalisen etälennonjohtotornin sotilas- ja katastrofivalmiuksiin. Pystymme näin vastaamaan tämän päivän moninaisiin tarpeisiin, joissa nopeus voi olla ratkaisevaa. Kokemuksemme ilmaliikenteen hallinnasta ja puolustusratkaisuista antavat meille tarvittavan asiantuntemuksen uuden r-TWR Deployable -tuotteen luomiseen”, Saab Traffic Management – liiketoimintayksikön johtaja Peter Engberg sanoo.

Ensimmäiset keskustelut uudesta siirrettävästä etälennonjohtojärjestelmästä aloitettiin vuosi sitten kun yksi eurooppalainen asiakas ilmaisi kiinnostustaan asiaan. Järjestelmän jatkokehityksen viimeinen vaihe alkoi kuluvan vuoden alussa kun Saab antoi järjestelmän kehitykseen rahoituksen jonka jälkeen hanke saatiin maaliin kolmessa kuukaudessa.

Saab Traffic Management – liiketoimintayksikön johtaja Peter Engberg kertoi Turun lentonäytöksessä, että yhtiön insinöörit eivät aluksi uskoneet, että järjestelmä pystyttäisiin kehittämään valmistamaan näinkin nopealla aikataululla.

Saab:n siirrettävän etälennonjohtojärjestelmän mastokontti joka on Suomalaisen Conloq oy:n valmistama ja kehittämä.

Conloq:n Juha Moisio mainitsi omassa puheenvuorossaan julkistamistilaisuudessa, että järjestelmän kaikki uudet osat on jo olemassa olevia komponentteja eli “off the shelf” jolloin uuteen järjestelmään ei pitänyt keksiä heidän osaltaan mitään uutta.

Turun lentonäytöksessä esillä olevassa r-TWR ratkaisussa on myös integroituna Saab:n Suomessa kehittämä ja valmistama Sirius Compact elektroniseen sodankäyntiin tarkoitetun kevyt passiivinen sensori.

Saab:n kamera ja sensorijärjestelmän osia Conloqin suunnittelemassa ja valmistamassa mastossa kiinni. Kuva: Saab