Saab Gripen E suoritti ensilentonsa.

Ruotsalaisen puolustusteollisuusvalmistaja Saab:n Gripen E hävittäjä on suorittanut ensilentonsa 15.6 aamulla. Ensilento nousi ilmaan kello 10.32 ja 40 minuuttia kestänyt ensilento suuntautui Saab:n tiedotteen mukaan Itä-Götanmaan itäosiin.

Ensilennon aikana testikone joka kantoi tunnusta 39-8 suoritti useita toimintoja varmistaakseen lukuisten koekriteereiden täyttymisen, esimerkiksi lennon aikana koneen laskutelineet otettiin sisälle.

“Lento sujui täysin odotusten mukaisesti ja lentokone suoriutui niin kuin olimme simulaatioista saamiemme kokemusten perusteella odottaneet. Gripen E:n kiihdytyssuoriutuminen on vaikuttavaa ja sen ohjaaminen sulavaa. Ei tarvinne erikseen mainita, että olen erittäin iloinen päästyäni lentämään koneen ensilennon”, sanoo Marcus Wandt, Saabin koelentäjä.

“Olemme erittäin ylpeitä tästä saavutuksesta, joka osoittaa Gripen E -ohjelman kehityksen. Ensilento suoritettiin ennennäkemättömällä ja täysin kvalifioidulla avioniikalla varustetulla Gripenillä. Toimitukset Ruotsiin ja Brasiliaan alkavat vuonna 2019, joten ajoitus on täydellinen Suomelle. Nykyaikaisimmalla teknologialla varusteltu Gripen on saatavilla 2025–2030, eli HX-hankkeen suunniteltuna toimitusajankohtana”, sanoo Magnus Skogberg, Suomen Gripen-kampanjan johtaja. ”Olemme mukana ammattitaitoisesti suunnitellussa ja toteutetussa HX-hankkeessa. Olemme myös vakuuttuneita siitä, että Gripenillä on paljon tarjottavaa Suomelle, sillä se on alusta alkaen suunniteltu Suomen kaltaisia vaativia operatiivisia olosuhteita ja tarpeita varten”, Skogberg jatkaa.

Gripen E:n ensilento oli alunperin tarkoitus suorittaa vuoden 2016 aikana, mutta Saab muutti koelento-ohjelmaansa niin, että osa testeistä suoritettiin simuloituina. Lisäaika antoi myös Saab:lle mahdollisuuden suorittaa ohjelmiston testejä pidemmälle kuin alunperin oli tarkoitus tarkoitus tehdä ennen varsinaista koelentoa.

Saab Gripen E on yksi on yksi ehdokkaista Suomen ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi kun asiasta päätetään vuonna 2021.

Kuvat ja video: Saab