Saab järjesti Gripen seminaarin, Gripen E on aikataulussa

Saab järjesti 15.3 jokavuotisen Gripen seminaarin ja seminaarin odotetuin tieto oli se, että Gripen E on aikataulussaan ja ensilento on odotettavissa huhti-kesäkuun välisenä aikana(Q2) kuten on aikaisemmin luvattu. Aikataulussaan on myös ensimmäinen asiakkaalle luovutettava kone jonka on tarkoitus siirtyä asiakkaan haltuun vuoden 2019 aikana.

Toinen Gripen E yksilö on parhaillaan kokoonpanossa ja sen kasaaminen etenee suunnitelmien mukaan. Myös koneen ohjelmistokehitys on edennyt hyvin. Parhaillaan ohjelmiston kehitys etenee sitä vauhtia, että uusia osia tai päivitettyjä järjestelmiä voidaan asentaa Gripen E koneisiin jopa muutaman päivän kuluttua siitä kun tarve päivityksille huomataan.

Gripen Maritime eli lentotukialuksille tehdystä Gripen E versiosta on käyty keskusteluja mahdollisten asiakkaiden kanssa.  Saab on suorittanut konseptista evaluointeja jotka ovat onnistuneet hyvin. Mukana Maritime Gripenin kehityksessä on ollut myös Brasilialaisia insinöörejä ja lentäjiä joilla on kokemusta lentotukialusolosuhteista. Samoin kuin Harrier hävittäjää kehittämässä olleita tahoja on käytetty konseptin teossa ja tutkimisessa.

Markkinat kasvaa, Gripen kiinnostaa.

Saab:n mukaan markkinat on alkanut vetämään kun useat maat ovat lisänneet puolustuksen rahoitusta.  Markkinoilla on kiinnostusta Gripenin kaltaiseen tuotteeseen joka on kykenevä ja samalla sen käyttö on kohtuuhintaista.

Saab:n mukaan he ovat erittäin aktiivisia Suomessa jossa on käynnissä hornet hävittäjien korvaaminen.  Tästä vuodesta tulee erittäin aktiivinen koska tulemme osoittamaan suomelle Gripen E koneen kykyjä. Belgia tulee aloittamaan vanhentuvien F-16 hävittäjien korvaamisen kuluvan vuoden aikana. Sveitsin tilannetta Saab puolestaan tarkkailee erittäin tarkasti. Vaikuttaa siltä, että Sveitsi aloittaa prosessin jossa ollaan hankkimassa korvaajia sekä F-5, että F-18 hävittäjille.

Markkinat näyttävät siis todella lupaavilta molemmille Gripen hävittäjätyypeille, Gripen C/D:lle että Gripen E:lle.

Seminaarin pystyi lähettämään kysymyksiä ja Corporal Frisk kysyi tarkentavana kysymyksenä milloin Gripen E lentää suomessa. Saab:n mukaan asiasta keskustellaan Suomen kanssa jotta aikataulut saadaan kohdille.  Saab otti myös esille myöhemmin kuinka tarkka ja vaativa suomen tietopyyntö oli.

Gripen seminaarin voi katsoa kokonaisuudessaan Saab:n sivuilta ja sen katsominen on erittäin suositeltavaa.
http://saab-seminar.creo.se/170315/saabs_annual_gripen_seminar_2017

Artikkelikuva: Puolustusvoimat