Saab toimitti toisen GlobalEye monitoimivalvontalentokoneen Yhdistyneille Arabiemiirikunnille.

Ruotsalainen puolustusteollisuusyritys Saab on toimittanut Yhdistyneille Arabiemiirikunnille toisen GlobalEye monitoimivalvontalentokoneen. Toimitus on jatkoa Saab:n mukaan ensimmäiselle GlobaEye-koneen toimittamiselle joka tapahtui huhtikuussa 2020. Nyt toimitettu GlobalEye on myös vieraillut Suomessa, se oli esillä Kauhavan lentonäytöksessä elokuun loppupuolella, jolloin se oli rekisteröity vielä Ruotsin ilma-alusrekisteriin SE-RMU tunnuksella.

Saab GlobalEye Kauhavan lentonäytöksessä elokuussa 2020. Koneen rekisteri oli silloin vielä SE-RMU

Saab allekirjoitti sopimuksen GlobalEye valvontakoneista Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien kanssa vuonna 2015. Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson kommentoi nyt tapahtunutta toimitusta yhtiön tiedotteessa seuraavanlaisesti: “Toisen GlobalEye-koneen toimitus viiden kuukauden sisään edellisestä toimituksesta osoittaa Saabin asiantuntijuuden lentokoneiden valmistuksessa, sensoreissa ja järjestelmien integroimisessa. Olen ylpeä saadessani tarjota Yhdistyneille Arabiemiiirikunnille GlobalEyen tuomaa valvontakykyä. GlobalEye on markkinoiden kehittynein varhaisvaroitus- ja valvontalentokoneratkaisu”

GlobalEye on Saabin kehittämä varhaisvaroitus- ja valvontalentokone joka pystyy taarjoamaan samanaikaisesti kyvyn niin maa-, meri- kuin ilmavalvontaan. GlobalEye:ssä yhdistyy Saabin mukaan pidennetyn kantaman Erieye-tutka sekä lukuisat sensorit jotka on rakennettu Bombardierin valmistamaan Global 6000 lentokoneeseen.

GlobalEye omaa yli 11 tunnin operointiajan ja sen  Erieye ER ilmavalvontatutka kykenee havaitsemaan ilmassa olevia kohteita noin 550 kilometrin etäisyydeltä. GlobalEye kykenee myös suorittamaan maa- ja merivalvontaa järjestelmillään.

GlobalEye on myös tarjolla Suomelle osana HX-hankketta.

Artikkelikuva: Saab