Saabin historiasta kertova näyttely siirtyy Suomen ilmavoimamuseoon Tikkakoskelle.

Saabin ilmailuhistoriasta, nykyajasta ja tulevaisuudesta kertova näyttely joka oli esillä Suomen ilmailumuseossa Vantaalla viime vuonna siirtyy Suomen ilmavoimamuseoon Tikkakoskelle. Näyttely aukeaa yleisölle 1.2 2018 ja se on esille elokuun loppuun asti.

 

 

Näyttelyssä pääsee tutustumaan Saabin pitkään ja innovaatioita täynnä olevaan ilmailuhistoriaan. Yli 80-vuotisen taipaleensa aikana yhtiö on valmistanut yli 5 000 lentokonetta ja yli 15 eri lentokonetyyppiä niin sotilas- kuin siviilikäyttöön.

”Saabilla oli suuri merkitys Suomen Ilmavoimien kalustohankinnoissa Talvisodan aikana. Saabin tehtailla Trollhättanissa koottiin ja koelennettiin mm. USA:sta ostetut uudet Brewster 239 -hävittäjät samoin kuin osa italialaisvalmisteisista Fiat G.50 koneista”, sanoo Kai Mecklin, Ilmavoimamuseon johtaja.

”Ilmavoimiemme yhteistyö jatkui, kun Suomeen hankittiin 1950-luvun lopulla maalinhinaustehtäviin Saab 17 -koneita ja alkeiskoulukoneiksi menestyksekkäitä Saab Safireja. 1970-luvun Saab Draken -hävittäjähankinnan myötä Suomen ilmapuolustus saavutti joka sään torjuntakyvyn. Drakenin kohdalla kyse ei ollut pelkän hävittäjän hankinnasta, vaan samalla uusittiin niin johtamis-, tukeutumis- kuin lentokoulutusjärjestelmäkin pitkälti ruotsalaisen mallin mukaan modernille tasolle. Tänä päivänä voidaan sanoa, että Saabin tarina suurimpien lentokonevalmistajien haastajana on vertaansa vailla”, Mecklin jatkaa.

Saab Draken on tehnyt pitkän palvelusuran Suomen ilmavoimissa vuosina 1972–2000. Saab toi Draken-hävittäjän viime vuonna järjestettyyn Kaivopuiston lentonäytökseen. Saabin koneita nousee ilmaan myös Tikkakoskella tänä kesänä järjestettävässä Ilmavoimien 100-vuotisjuhlalentonäytöksessä.

”Olemme iloisia siitä, että voimme jatkaa tätä hienoa näyttelyä. Jo viime vuonna hienon yleisömenestyksen saanut näyttely sopii Suomen ilmavoimien satavuotisjuhlan kunniaksi loistavasti Tikkakosken Ilmavoimamuseon yhteyteen. Näyttelyn avulla voimme tehdä osamme ja esitellä vierailijoille mielenkiintoisia näkökulmia Saabin sekä myös Suomen ilmailuhistoriasta”, sanoo Anders Gardberg, Saabin maajohtaja Suomessa.

Lähde: Saab Finland tiedoite
Kuvat: Saab Finland