Saabin uusi elektronisen vaikuttamisen säiliö ensilennolla

Saabin on suorittanut onnistuneesti ensimmäiset koelennot uudella elektronisen vaikuttamisen säiliön kanssa. uusi EAJP-säiliö suojaa konetta häiveen vastaisilta matalilla taajuuksilla toimivilta tutkilta edistyksellisillä häirintätoiminnoilla, jotka torjuvat vihollisen kyvyn hyökätä koneen kimppuun. Ensilento oli tärkeä vaihe säiliön kehitysohjelmassa.

Saabin tiedotteen mukaan modernit matalilla taajuuksilla toimivat tutkat ja ilmatorjuntajärjestelmät voivat muodostaa uhkia tämän päivän lentokoneille ja tällaisten uhkien havaitseminen on vaikeaa ja niihin on myös vaikea vastata. Nämä ilmatorjuntajärjestelmät muuttuvat Saabin mukaan yhä tarkemmiksi, mikä puolestaan vaatii niitä vastassa olevilta hävittäjiltä kykyä niin kutsuttuun elektroniseen hyökkäystoimintaan voidakseen torjua tällaiset uhat.

Saabin mukaan tämä terävöittää elektronisen sodankäynnin suorituskykyään entisestään, ja uusi säiliö on tärkeä osa tätä kehitystyötä. EAJP-säiliö on arvokas lisä Saab Gripen E/F ‑hävittäjän sisäänrakennettuun, jo valmiiksi edistykselliseen elektronisen sodankäynnin järjestelmään.

”Suoritimme koelennot Gripen-hävittäjällä, ja tämä uusi elektronisen vaikuttamisen säiliö on tärkeä osa uuden elektronisen sodankäynnin hyökkäyskyvyn kehittämistä”, kertoo Saab Surveillance -liiketoiminta-alueen johtaja Anders Carp.

Uusi säiliö on osa Saabin ELSO-järjestelmien Arexis-tuoteperhettä. Se perustuu Saabin uudessa Gripen E/F ‑hävittäjässä valmiina olevien ELSO-järjestelmien edistykselliseen teknologiaan.

EAJP-säiliö on hyvä lisä Saabin tuoteperheeseen ja se myös mahdollistaa pienille käyttäjämaille ja asevoimille mahdollisuuden toimia operaatioissa kuten isot maa toimivat. Tämä toki tapahtuu kustannustehokkaasti kun käytössä on vain yksi hävittäjämalli.

Suomen HX-hankkeen kannalta tämä luo myös mielenkiintoisia mahdollisuuksia, ainaskin Saabin osalta. Jo nyt tiedetään se, että Gripen hävittäjien lisäksi Saab on tarjoamassa Suomen ilmavoimille ilmavalvontakoneita. Kenties Saab on ujuttanut tarjoukseen myös muutaman EAJP-säiliön jolloin Gripen voi toimia myös ruotsalaisten vastineena Boeing:n Growlerille.

Jani Luoto