Saabin uusi hävittäjätutka nousi ilmaan

Saab on suorittanut onnistuneesti uuden X-taajuisen AESA (Active Electronically Scanned Array) -hävittäjätutkan ensimmäiset koelennot. Tämä tutka on uusin lisäys Saabin PS-05/A-tutkamallistoon. Saab jatkaa AESA-teknologian ydinosien jatkuvaa kehittämistä ja on nyt onnistuneesti suorittanut ensimmäiset koelennot uudella X-taajuuden AESA-tutkalla. Onnistuneilla koelennoilla koottiin tietoja kohteiden havaitsemisen ja seurannan aikana. 

Tutka on suunniteltu hävittäjäkoneisiin, mutta se on sovitettavissa myös moniin muihin alustoihin, uuden AESA-antennin versio on myyty USA:n hallintoa edustavalle asiakkaalle. 

”Tämä on tärkeä askel uuden AESA-hävittäjätutkamme kehitystyössä. Tutkalla on suuret menestymisen mahdollisuudet. Modulaarisen, mukautettavan ja skaalattavan rakenteensa ansiosta sitä voi käyttää myös monin muihin tarkoituksiin”, kertoo Saabin Surveillance-liiketoiminta-alueesta vastaava johtaja Anders Carp.

Koelennot suoritettiin Gripen D -hävittäjällä, jonka vakiovarusteena on nykyään Saabin uusin Mk4-tutka. Tutkan seuraavaa versiota voidaan nyt tarjota uusille Gripen C/D -asiakkaille sekä päivityksenä koneen nykyisille käyttäjille.

Uudessa AESA-tutkassa käytetään galliumnitridiä, joka pienentää virrankulutusta ja parantaa lämmönkestoa. Se mahdollistaa laajemman taajuusleveyden käytön ja parantaa järjestelmän luotettavuutta, käyttöaikaa ja tehokkuutta. Uusi X-taajuuden AESA-hävittäjätutka pystyy esimerkiksi tunnistamaan pieniä kohteita aiempaa tarkemmin ja tarjoaa lisäksi laajemmat elektronisten vastatoimien (ECCM) kyvyt ja paremmat mahdollisuudet tukea entistä kehittyneempiä asejärjestelmiä.

Kuvat: Saab