Suomen ilmailumuseolla avautui uudistettu Saabin historiasta kertova näyttely

Vantaalla Suomen ilmailumuseossa esillä ollut Saabin historiasta kertova näyttely on uudistunut ja se on avattu suurelle yleisölle näytteille. Uudistuneen näyttelyn avautuminen tapahtui 6.3.2020 eli samana päivänä kun Suomen ilmavoimat juhlii 102. vuosipäiväänsä. Näyttelyn on tuottanut Saab Finland yhteistyössä Suomen ilmailumuseon kanssa. Näyttely on avoinna vuoden 2020 loppuun asti.

Saab Finlandin mukaan tunnelmallisessa näyttelyssä pääsee tutustumaan Saabin pitkään ja innovaatioita täynnä olevaan ilmailuhistoriaan. Yli 80-vuotisen taipaleensa aikana yhtiö on valmistanut yli 5 500 lentokonetta ja yli 15 eri lentokonetyyppiä niin sotilas- kuin siviilikäyttöön. Lisäksi näyttelyn yhteydessä pääsee kokeilemaan Saab J35 Draken -hävittäjän simulaattoria. Draken on tehnyt pitkän palvelusuran myös Suomen ilmavoimissa vuosina 1972–2000.

Kuva: Saab Finland

”Uudistetun näyttelyn kautta haluamme omalta osaltamme vaalia Suomen ilmailuhistoriallisia perinteitä, joissa Saabin rooli on ollut merkittävä. Samalla haluamme jatkaa Suomen Ilmailumuseon toiminnan tukemista tarjoamalla sen vierailijoille uudenlaisia, ilmailuhistoriallisia elämyksiä”, sanoo Anders Gardberg, Saabin maajohtaja Suomessa.

Saab on toiminut suomessa jo vuodesta 1946
Suomessa Saab on aloittanut toimintansa jo vuonna 1946 ja nykypäivänä se työllistää yli 130 suomalaista kuudella eri paikkakunnalla. Nykypäivänä maailman johtaviin puolustus- ja turvallisuusyhtiöihin lukeutuva Saab AB on perustettu vuonna 1937. Tuolloin yhtiön toiminnan pääpaino oli Ruotsin ilmavoimien lentokoneiden valmistuksessa. Toisen maailmansodan jälkeen Saabin toiminta kansainvälistyi ja laajeni. Nykyään Saab valmistaa yli 600 erilaista meri-, maa-, ilma- ja turvallisuusjärjestelmää, sukellusveneistä aina hävittäjä- ja ilmavalvontalentokoneisiin, sekä kenttäsairaaloista panssarintorjuntajärjestelmiin. Yhtiöllä on toimintaa yli sadassa maassa, kaikilla mantereilla.

Suomessa Saabin valmistamia järjestelmiä löytyy myös merivoimien ja maavoimien puolelta. Maavoimat hyödyntää koulutuksissaan nykyisin Saab:n KASI järjestelmää taisteluharjoituksissa ja ampumakoulutuksessa on otettu käyttöön ensimmäiset Saabin ampumasimulaattorit. Merivoimien puolella puolestaan on käytössä vielä RBS15 eli MTO85 meritorjuntaohjukset, jotka tosin poistuvat käytöstä lähivuosien aikana. Merivoimien aluksissa puolestaan on käytössä Saab:n tutkajärjestelmiä ja taistelujohtojärjestelmiä.

Suomen Ilmailumuseo ja Saab haluavat myös muistuttaa, että myös sinä voit osallistua Suomen ilmailuhistorian vaalimiseen tukemalla Ilmailumuseon toimintaa. Kaikki tukimuodot ja keräykset löytyvät yhdeltä sivulta: https://ilmailumuseo.fi/nayta-tukesi/.