Toinen Gripen E hävittäjä suoritti ensilentonsa

Saab on suorittanut ensimmäisen lentonsa toisella Gripen E-koelentokonella joka kantaa tunnusta 39-9. Ensilento tapahtui maanantaina 26.11 kello 10.50 Suomen aikaa, koelento suoritettiin Saab lentokentältä käsin joka sijaitsee Ruotsin Linköpingissä.  Toisen Gripen E-koelentokoneen lentäjänä toimi Saabin koelentäjä Robin Nordlander.

”Joidenkin mielestä koelentäjän työ on maailman jännittävin työ, ja niin sen pitäisikin olla. Gripen E:n lentäminen ei kuitenkaan ole erityisen vaativaa edes tällaisella ensilennolla. Lento sujui loistavasti ja 39-9 oli miellyttävä lennettävä. Odotan innolla, että pääsen sen kanssa uudelleen ilmaan ja kokeilemaan uusia järjestelmiä”, kertoo Saabin koelentäjä Robin Nordlander.

33 minuuttia kestäneen lennon aikana lentäjä suoritti erilaisia liikkeitä, joilla varmistettiin lento-ominaisuudet ja erilaisten esimerkiksi ohjelmistoihin, elossapitojärjestelmään ja radiojärjestelmään liittyvien testikriteerien täyttyminen.

”Olen hyvin tyytyväinen nähdessäni toisen Gripen E -koneen tulevan suunnitelmien mukaisesti mukaan koelento-ohjelmaan. Uuden koneen ansiosta voimme laajentaa koelentotoimintaa testatessamme entistä enemmän koneen järjestelmien toimintaa. Toisen koneen mukaantulo myös nopeuttaa koelento-ohjelmaa. Ohjelma tuottaa edelleen erinomaisia tuloksia ja luo kiinnostusta, sillä niin asiakkaamme kuin muutkin ovat kiinnostuneita näkemään ja kuulemaan lisää Gripen E:n lentäjille tarjoamista mahdollisuuksista ja suorituskyvyistä”, sanoo Saabin Aeronautics-liiketoiminta-alueen johtaja Jonas Hjelm.

Gripen 39-9:n koelento-ohjelman seuraava vaihe on taktisten järjestelmien ja sensoreiden testaus.

Saab Gripen E on yksi ehdokkaista Suomen ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi kun päätöstä tehdään vuoden 2021 aikana. 

Artikkelikuva: Saab ab.