Lockheed Martin nimesi intialle tarjottavan F-16 hävittäjänsä uudelleen, tarjolla onkin F-21 hävittäjä.

Lockheed Martin järjesti keskiviikkona pienen yllätyksen sotilasilmailua seuraaville tahoille kun se julkaisi F-21 hävittäjänsä. F-21 hävittäjä tosin ei ole täysin puhtaalta pöydältä tehty hävittäjä vaan se on Intiaa varten tehty päivitetty versio F-16 hävittäjästä. Intia on hankkimassa maansa ilmavoimille 114 hävittäjää.

F-21 on vastaus Intian ilmavoimien vaatimuksiin uuden hävittäjän osalta totetaa Lockheed Martin tiedotteessaan. Päivitetty F-16 hävittäjä julkaistiin Biennial Aero India lentonäytöksen avajaispäivänä Bengalurussa. F-21 sisältää osittain samoja komponentteja sekä tietotaitoa joita on saavutettu Lockheed Martinin F-22 ja F-35 ohjelmista. Kone myös myös jakaa osittain saman tuotantoketjun toteaa Lockheed Martin tiedotteessaan.

Intialle tarjottava F-21 hävittäjä sisältää rungon yläosaan asennettavat lisäpolttoainetankit, ilmatankkaus hoidetaan samanlaisen tankkausjärjestelmän avulla kuin Yhdysvaltain laivasto ja merijalkaväki käyttää eli koneen rungosta tulee esille puomi. Normaaleissa F-16 hävittäjissä tankkaus hoidetaan rungon päällä olevan tankkausaukon kautta niin, että tankkauskoneessa itsessään on puomi. Lockheed Martinin Skunk Work osasto aloitti uuden tankkausjärjestelmän kehittämisen F-16 hävittäjiin vuonna 2007.

F-21 hävittäjissä on myös samanlainen iso kosketusnäyttö kuin F-35 sarjan hävittäjissä. Koneen tehtävakohtaisia “paketteja” voidaan muokata helposti niin koneen mustienlaatikoiden ym muiden järjestelmien osalta kuin ripustimiin laitettavien ratkaisujen avulla. Lockheed Martinin julkaiseman esittelyvideon perusteella koneisiin olisi tulossa  TOWED RF DECOYS järjestelmä eli hinattava poiju joka luo radiotaajuuksilla tietynlaista häirintää.

Lockheed Martinin mukaan F-21 luo ainutlaatuisen mahdollisuuden Yhdysvaltalais-Intialaiselle teolliselle yhteistyölle josta hyötyvät molemmat osapuolet. Yhtiön on tarkoitus valmistaa koneet yhteistyössä intialaisen TATA yhtiöiden kanssa.

Artikkelikuva: Lockheed Martin