Kanada julkisti F-35 Lightning II -hävittäjähankintansa

Kanadan hallitus on tänään julkistanut hankkivansa Lockheed Martinin 5. sukupolven F-35 Lightning II -hävittäjiä maan Future Fighter Capability Project -hävittäjäkilpailutuksen tuloksena. Kanadan kuninkaalliset ilmavoimat saa 88 F-35A-monitoimihäivehävittäjää, Kanadan vaatimuksia vastaavan ylläpitoratkaisun sekä kattavan koulutusohjelman.

”Kanada on Yhdysvaltojen ystävä ja läheinen liittolainen. Maan päätös hankkia lähes 90 hävittäjää korostaa mahtavan F-35 Lightning II -hävittäjän arvoa”, sanoo F-35-ohjelman johtaja, kenraaliluutnantti Mike Schmidt. ”F-35 on maailman paras hävittäjä ja tarjoaa ylivertaista yhteistoimintakykyä Yhdysvalloille, Kanadalle ja 15 muulle valtiolle, jotka ovat valinneet sen hävittäjäkseen. Se mullistaa toimintaympäristön maailmanlaajuisesti. Vaikuttamiskykynsä ansiosta se toimii kaikkialla pelotteen keihäänkärkenä. F-35:n läsnäolo takaa jatkossakin, että mahdolliset vastustajat turvautuvat diplomatiaan aseellisen konfliktin sijaan.”

F-35 vahvistaa Kanadan operatiivista toimintakykyä liittolaistensa kanssa Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskuksen (NORAD) ja Naton yhteistoiminnan kulmakivenä. 21. vuosisadan turvallisuusympäristön kriittisenä solmukohtana F-35 tarjoaa lentäjälle etulyöntiaseman mitä tahansa vihollista vastaan, jotta hän voi suorittaa tehtävänsä ja palata turvallisesti kotiin.

”Meille on kunnia, että Kanadan hallitus on valinnut F-35-hävittäjän. Odotamme innolla, että pääsemme jatkamaan yhteistyötä Kanadan kuninkaallisten ilmavoimien ja Kanadan puolustusteollisuuden kanssa hävittäjien toimitukseen ja ylläpitoon liittyen”, kertoo Bridget Lauderdale, Lockheed Martinin F-35-ohjelman johtaja. ”F-35:n valinta vahvistaa ilmavoimia Kanadassa, Pohjois-Amerikassa ja ympäri maailman.”

F-35-hävittäjät operoivat tällä hetkellä 27 tukikohdasta käsin ympäri maailmaa, ja yhdeksän valtiota käyttää F-35:tä omalla maaperällään. Parhaillaan käytössä on yhteensä yli 890 F-35-hävittäjää, joiden käyttöä ja ylläpitoa varten on koulutettu yli 1 870 lentäjää ja 13 500 mekaanikkoa.