Kanadan ilmavoimat Hankkii 18 kappaletta Superhornetteja

Kanadan puolustusministeri Harjit Singh Sajjan sekä joukko Kanadan asevoimien johtoa ovat ilmoittaneet 22.11 että Kanadan ilmavoimille hankitaan 18 kappaletta Boeing:n valmistamia Superhornet monitoimihävittäjiä korvaamaan väliaikaisesti hävittäjävajetta.
Samalla Kanadan puolustushallinto käynnistää avoimen kilpailutuksen jolla hankintaan maan ilmavoimille uusia hävittäjiä korvaamaan loputkin ikääntyvät CF-18 hävittäjät.  

“Avoin ja kunnon kilpailutus ilmavoimien uusien hävittäjien etsimiseksi aloitetaan ensivuonna kunhan saamme valmiiksi puolustuspoliittiset selonteot. Kilpailutus vie noin 5 vuotta ja uudet koneet ovat kokonaisvahvuudessamme 2020-luvun loppupuolella”  lausui julkistentöiden ministeri Judy Foote.

Kanadan vallassa oleva Liberaalihallitus oli vaalien aikana erittäin vihamielinen Lockheed Martinia ja F-35 konetta kohtaan, mutta ministeri Foote:n mukaan kaikki koneet ja valmistajat jotka täyttävät ehdot ovat tervetulleita avoimeen kilpailutukseen.

 

TOIM.HUOM:
Kanadan konservatiivihallitus ilmoitti vuonna 2010 hankkivansa Lockheed Martinilta 65 kappaletta F-35 hävittäjiä. Kanadan ja Lockheed Martinin välillä ei tosin tehty mitään sitovaa sopimusta.  Vuonna 2015 konservatiivihallitus hävisi vaalit ja valtaan nousu Liberaalit jotka olivat vaalien aikana tehneet selväksi etteivät he katso hyvällä Lockheed Martinin F-35 hävittäjää. Liberaalien Justin Trudeau:n mukaan kone on edelleen aivan liian keskeneräinen.

Kuva: By Staff Sgt. Perry Aston – https://www.dvidshub.net/image/1803808, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38968942