Kanadan ilmavoimien Snowbirds taitolentoryhmän kone syöksyi maahan, yksi ryhmän jäsenistä menehtyi.

Kanadan ilmavoimien Snowbird sotilastaitolento-osaston CT-114 Tutor -kone on tuhoutunut maahansyöksyssä joka tapahtui pian lentoon lähdön jälkeen Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitsevassa Kamloopsissa. Kanadan ilmavoimien mukaan onnettomuudessa on menehtynyt kapteeni Jennifer Casey joka toimi Snowbirds ryhmän lehdistövastaavana. Onnettomuudessa vakavasti puolestaan loukkaantui kapteeni Richard MacDougall.

Onnettomuudessa menehtynyt kapteeni Casey liittyi Snowbirds ryhmään vuonna 2018. Sitä ennen hän toimi vuosia radiotoimittajana.

Kapteeni Jennifer Casey. Kuva: Kanadan ilmavoimat

Onnettomuus taltioitui monien silmännäkijöiden toimesta videoille. Oheiselta videolta voi havaita sen, että ilmaan nousi yhtäaikaa kaksi CT-114 Turor konetta joista toinen yrittää ottaa lisää korkeutta nousun jälkeen. Koneen syöksyessä kohti maata tapahtuu kahden heittoistuimen laukeaminen, tosin kohtuullisen matalalla.

Kanadan ilmavoimien mukaan onnettomuuskonetyyppi CT-114 Tutor on laitettu toistaiseksi operatiiviseen lentokieltoon, samalla kun CT-114 Tutorilla lentäminen on toistaiseksi kielletty on myös Snowbirds ryhmän operaatio Inspiration laitettu toistaiseksi jäihin. Operaatio Inspirationin tarkoituksena oli kunnioittaa Kanadalaisia lääkäreitä, sairaanhoitajia ja muita työntekijöitä jotka työskentelevät Covid-19 pandemian eturintamassa.

CT-114 Tutor on 1950-luvun loppupuolella kehitetty suihkuharjoituskone jonka ensilento tapahtui tammikuussa 1960. Koneen huippunopeus on noin 780 kilometriä tunnissa ja koneen lakikorkeus on noin 13000 metriä. CT-114 Tutor koneita valmistettiin 212 kappaletta. Kanadan ilmavoimat on poistanut koneen jo lentokoulutuskäytöstään.