Saab luovutti ensimmäisen Gripen e:n Brasilialle.

Saab on jälleen ottanut tärkeän askeleen Gripen E -hävittäjien Brasilian toimituksissa. Ruotsin Linköpingissä 10. syyskuuta pidetyssä seremoniassa luovutettiin Brasilian ensimmäinen Gripen E -hävittäjä. Kone aloittaa nyt koelento-ohjelman .Koelennot tehdään aluksi Ruotsissa, ja vuoden 2020 loppuun mennessä lentokone siirretään Brasiliaan, jossa koelentoja jatketaan. Toimitukset Brasilian ilmavoimille alkavat vuonna 2021.

Tätä tärkeää välitavoitetta juhlistava seremonia pidettiin 10. syyskuuta Linköpingissä Ruotsissa. Seremoniaan osallistuivat Brasilian puolustusministeri, Brasilian ilmavoimien komentaja, Brasilian suurlähettiläs Ruotsissa, Brasilian ilmavoimien esikuntapäällikkö, Ruotsin puolustusministeri sekä Ruotsin ilmavoimien komentaja. Saabia tilaisuudessa edustivat Håkan Buskhe, pääjohtaja ja toimitusjohtaja sekä Jonas Hjelm, Saabin Aeronautics-liiketoiminta-alueen johtaja. 

Kuva: Saab / Lasse Hejdenberg Hejdlösa Bilder AB

”Olen ylpeä saadessamme olla mukana muodostamassa pitkäaikaista strategista kumppanuutta Brasilian, Brasilian teollisuuden ja Brasilian ilmavoimien kanssa. Gripenissä Brasilia saa yhden maailman kehittyneimmistä hävittäjistä, ja teknologian siirto-ohjelma auttaa Brasiliaa kehittämään, tuottamaan ja ylläpitämään yliäänihävittäjiä”, sanoo Håkan Buskhe, Saabin pääjohtaja ja toimitusjohtaja.

“Gripen nostaa Brasilian ilmavoimien suorituskykyä ja vauhdittaa kumppanuutta, joka varmistaa teknologian siirron Brasiliaan. Se tehostaa tutkimustyötä sekä teollisuuden kehitystä molemmissa maissa”, sanoo Fernando Azevedo e Silva, Brasilian puolustusministeri.

“Gripen F-39 edustaa merkittävää teknologista harppausta Brasilian ilmavoimien hävittäjäkalustossa. Se on myös erinomainen esimerkki yhteistyöläheisestä teknologioiden kehityksestä, joka nojaa teknologian siirtoon ja puolustusteollisuuden vahvistumiseen. Täten Brasilian ilmavoimilla on nyt uusi monitoiminen alusta maan puolustamiseen. Gripen-ohjelma on sen alkutaipaleesta lähtien hyödyttänyt Brasilian yhteiskuntaa. Olen erittäin iloinen, että olen osa tätä historiallista hetkeä Brasilian hävittäjäilmailun historiassa”, sanoo kenraaliluutnantti Antonio Carlos Moretti Bermudez, Brasilian ilmavoimien komentaja.

Kuva: Saab / Lasse Hejdenberg

Kumppanuus Brasilian kanssa alkoi vuonna 2014, jolloin allekirjoitettiin sopimus 36 Gripen E/F -hävittäjän kehittämisestä ja valmistamisesta Brasilian ilmavoimille, siihen liittyvät järjestelmät, tuki ja laitteistot mukaan lukien. Saab toimii paikallisen lentokoneteollisuuden kehityksen vetäjänä Brasilian Gripen-ohjelman kansallisten kumppanien kautta. Ohjelmaan sisältyy kattava, noin kymmenen vuoden aikana suoritettava teknologian siirto Brasiliaan.

Brasilialaiset teknikot ja insinöörit osallistuvat Brasilian Gripen E/F -lentokoneiden kehittämiseen ja valmistamiseen. Tämä integraatio on teknologian siirron osa, ja sen tavoite on tuottaa käytännön tietoa, jota näiden samojen toimien suorittaminen Brasiliassa vaatii. Vuonna 2021 aloitetaan 15 lentokoneen täydellinen kokoonpano Brasiliassa. Kaksipaikkaisen Gripen F -mallin kehitystyö on täydessä vauhdissa Gripen Design and Development Network -keskuksessa Gavião Peixotossa, Brasiliassa. Gripen F:n toimituksien odotetaan alkavan vuonna 2023.

Gripen E perustuu aiempien versioiden menestyksekkääseen suunnitteluun. Gripen on nykyaikainen, tasapainoisesti suunniteltu hävittäjä, jonka varustukseen sisältyy kaikki, mitä nykyajan ja tulevaisuuden sodankäynnin ympäristössä voidaan monitoimihävittäjältä odottaa.

Kuvat: Saab