Ensimmäiset F-35 hävittäjät saapuivat pysyvästi Australiaan.

Australian ilmavoimien(royal australian air force, Raaf) ensimmäiset F-35A hävittäjät on siirtolennetty Yhdysvalloista Australiaan. Kaksi F-35A-hävittäjää laskeutui Raaf Williamtownin tukikohtaan Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa Itä-Australiassa. Siirtolento saapui RAAF Williamtownin lentotukikohtaan suomen aikaan maanantaina 10.12 aamuyöllä. 

Kaksi ensimmäistä F-35A hävittäjää(A35-009 ja A35-010) siirtolennettiin Arizonasta Hawaii:n  kautta Australiaan. Siirtolentoa tuki kaksi Australian ilmavoimien KC-30A ilmatankkauskonetta  joka perustuu Airbusin valmistamaan A330 MRTT ilmatankkauskoneeseen joka kykenee myös kuljettamaan rahtia sekä joukkojen siirtoihin sekä C-17A globemaster iii.

Nyt Australiaan siirtolennetyt F-35A hävittäjät sijoitetaan kolmannen hävittäjälentolaivueen alaisuuteen. Kolmas hävittäjälentolaivue on perustettu vuonna 1916 ja se on osallistunut ensimmäisen maailmansodan ilmataisteluihin Ranskassa. 

Australiasta tuli hävittäjien saapumisen myötä seitsemäs valtio, jolla on F-35-hävittäjiä käytössään kotimaassa. Aiemmin F-35-hävittäjiä ovat ottaneet käyttöönsä kotimaissaan Yhdysvallat, Iso-Britannia, Italia, Norja, Israel ja Japani. F-35-hävittäjät toimivat nyt kuudeltatoista eri lentotukikohdalta käsin.

Australia on tilannut yhteensä 72 F-35A-hävittäjää. Australia on tähän mennessä vastaanottanut kymmenen F-35-hävittäjää, joista kahdeksan on edelleen sijoitettuna koulutusta varten Yhdysvaltain ilmavoimien Luken tukikohtaan Arizonassa.

Kuva: © Commonwealth of Australia, Department of Defence / Jay Cronan

Yli 340 F-35-hävittäjää toimii nyt 16 tukikohdassa ympäri maailmaa. Yli 700 lentäjää ja 6 500 mekaanikkoa on koulutettu koneen käyttöä ja ylläpitoa varten, ja F-35:llä on lennetty yli 170 000 lentotuntia.

F-35 on yksi ehdokkaista Suomen ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi kun päätöstä tehdään vuoden 2021 aikana. 

Artikkelikuva: © Commonwealth of Australia, Department of Defence / CPL David Gibbs