Ensimmäiset Israelin ilmavoimien F-35i hävittäjät lennetty Israeliin

Israelin ilmavoimat vastaanotti kaksi ensimmäistä F-35i Adir konetta 12.12 illalla kun pitkän siirtolennon päätteeksi koneet saapuivat Israelin ilmavoimien Nevatimin tukikohtaan. Tilaisuutta oli paikanpäällä kunnioittamassa Israelin Presidentti Reuven (Ruvi) Rivlin, Pääministeri  Benjamin Netanyahu, Israelin ilmavoimien komentaja kenraali Amir Eshel sekä Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter.

Siirtolennon viimeinen etappi viivästyi hieman joka johtui Italian ilmatilassa olleesta sumurintamasta sekä siirtolennon suorittaneiden Yhdysvaltalaisten lentäjien korkeista turvallisuusvaatimuksista.

Israelin Presidentti Reuven Rivlin ja Ilmavoimien komentaja  Amir Eshel liimaamassa F-35i koneeseen ilmavoimien tunnusta. 

Koneen luovutustilaisuudessa pidetyissä puheissa sekä Pääministeri, että Israelin ilmavoimien komentaja toivat esille koneen tuovan ilmavoimat nykypäivään ja tuovan maan ilmavoimille uusia kykyjä sekä torjua, että iskeä mahdollisia vihollisia vastaan niin lähellä kuin kaukana. Laivueen komentaja puolestaan kertoi Israelin ilmavoimien tiedotteen mukaan, että ensimmäiset lennot uudella koneella suoritetaan jo seuraavana päivänä.

Israelin ilmavoimat on ensimmäinen Yhdysvaltojen ulkopuolinen asiakas joka on saanut F-35 koneensa pysyvästi maaperälleen. Alankomaiden ja Iso-Britannian ilmavoimien koneet ovat käyneet vain vierailuilla kotimaissaan ja ensimmäiset pysyvästi kotitukikohtiinsa saapuvat koneet lennetään eurooppaan lähivuosien aikana.  Myös Italian ilmavoimien F-35 kone on lentänyt jo Italian ilmatilassa, mutta tämä johtuu siitä, että koneen kokoonpano on suoritettu Italiassa josta se siirtolennettiin Yhdysvaltoihin tarkempiin testeihin ja olemaan osa kansainvälistä F-35 koulutusohjelmaa.


Israelin Pääministeri Benjamin Netanyahu

Israelin Ilmavoimat on tilannut yhteensä 50 F-35 konetta. Viimeisin 17 koneen tilaus tapahtui vain muutama viikko takaperin. Israelin ilmavoimien ilmoittamien tietojen mukaan ilmavoimien olisi tarkoitus operoida noin 50% F-35 Adirin lentotunneista lentosimulaattorien avustuksella.

F-35 on myös ehdokkaana Suomen ilmavoimien seuraavaksi koneeksi kun ilmavoimille päätetään F/A-18C/D koneiden seuraajasta vuonna 2021.

Kuvat: Israelin ilmavoimat IAF ja Mor Tzidon