Mitä tapahtui Syyriassa? Syyria väittää ampuneensa Israelin F-16 koneen alas, Israel kiistää.

Kuluneen viikon aikana on käyty Israelin ja Syyrian välillä pieni juupas eipäs väittely siitä mitä tapahtui Syyrian ilmatilassa vai tapahtuiko mitään. Se tiedetään, että Israelin ilmavoimat on tehnyt Syyrian alueelle ilmaiskuja viimeaikoina ja se tiedetään myös, että Syyria on yrittänyt torjua Israelin iskuja mutta kaikki muu onkin sitten jossittelua.

Ensimmäinen väite lähipäivien iskuista on ollut se, että Israelin ilmavoimat olisi käyttänyt iskuissaan muutama kuukausi sitten maahan saatuja F-35 häivehävittäjiä, Israeli ei ole myöntänyt tai kiistänyt asiaa. Tämä on normaali toimenpide Israelilta, he eivät puhu siitä mitä kalustoa käytetään heidän iskuissaan koska se saattaa hyödyttää mahdollisia vihollisia suunnittelemaan vastatoimia.

Syyria on puolestaan väittänyt, että he ovat ampuneet alas Israelin ilmavoimien F-16 hävittäjän. Tätä väitettä tosin ei ole pystytty vahvistamaan mitenkään. Israel on kiistänyt sen täysin ja Syyria ei ole pystynyt todistamaan väitteitä mitenkään. Normaalisti jos jossakin tippuu sotilaskone olisi siitä tavalla tai toisella päätynyt julkisuuteen kuvia tai muita todisteita.  Jos keskellä Syyrian erämaata räjäytetystä Venäläisestä taistelukopteristakin on kuvia ja videoita youtubessa niin missä on kuvat Israelin F-16 koneesta joka on romukasana keskellä Syyriaa?

Mikäli Syyria olisi onnistunut pudottamaan Israelin F-16 koneen olisi se mitä todennäköisemmin aiheuttanut Israelin puolelta vielä isompia ilmaiskuja maahan. Niitäkään ei ole nähty. Mitä nyt muutama ilmatorjuntapatteri on tuhottu ja Syyrialainen ilmatorjunnan komentaja pommitettu autoineen maata kiertävälle radalle.

Mutta mutta, palataan kohtaan F-35 ja mahdollinen ilmaisku Syyrian puolelle… Mikäli tämä on tapahtunut olisi se ensimmäinen kerta kun kyseistä konetta käytetään sotatoimissa ja jos se on oikeasti pystynyt hämäämään Venäläisten maahan toimittamia moderneja S-300 ja S-400 ilmatorjuntajärjestelmiä on se kohtuu iso uutinen. Tätä asiaa ei tietenkään haluta kertoa ulospäin, koska jos se kerrottaisiin voisivat Venäläiset ryhtyä vastatoimiin asian takia ja Yhdysvallat sekä muut  F-35 koneita tilanneet maat menettäisivät mahdollisen edun ilmataistelupuolella.

Isoja kysymyksiä, paljon jää vastaamatta, mutta mutta…. Historia kertonee meille joskus mitä oikeasti tapahtui.