Belgia hankkii 34 kappaletta F-35A hävittäjiä.

Belgia on tiedottanut julkisuuteen jo muutaman päivän ajan epävirallisesti tiedossa olleen asian, että maa on hankkimassa ilmavoimiensa seuraavaksi hävittäjäksi Lockheed Martinin F-35A hävittäjiä. Asiasta kerrottiin virallisesti torstaina 25. lokakuuta maan hallituksen antamalla tiedotteella.

Nyt päätetty F-35A hävittäjien kaupan arvo on noin 3.8 miljardia euroa, kaupan lisäksi hinnan päälle tulee 200 miljoonan euron valuuttakurssipalkkiot.  Kauppaan sisältyy 34 kappaletta F-35A hävittäjiä eli kappalehinnaksi tulee noin 111,5 miljoonaa euroa eli oletettavasti kaupan hintaan sisältyy myös varaosia, koulutuksia sekä muita palveluita. 

Belgia on F-35 päätöksensä jälkeen kuudes eurooppalainen valtio joka on päättänyt hankkia ilmavoimillensa F-35 hävittäjiä. Muita eurooppalaisia nykyisiä tai tulevia käyttäjävaltioita on Iso-Britannia, Hollanti, Italia, Tanska ja Norja.  Ensimmäiset F-35 hävittäjät on tarkoitus toimittaa Belgialle vuonna 2023. Nyt päätetty F-35 hankinta on Belgian historian kallein asehankinta.

F-35 on yksi tarjokkaista suomen ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi kun asiasta tehdään päätös vuonna 2021

Kuva: photo by Senior Airman Devante Williams