Belgia käynnisti F-16 hävittäjien korvaajien etsimisen

Belgian hallitus on tänään 17.3 ilmoittanut käynnistävänsä käytössä olevien F-16 hävittäjien korvaajien etsimisen. Hanke käynnistyi kun Belgian puolustusministeri Steven Vandeput teki asiasta virallisen ehdotuksen hallitukselle.

Belgian puolustusministeriön antaminen tietojen mukaan maa on hankkimassa 54 F-16 hävittäjän tilalle 34 uutta monitoimihävittäjää. Nyt päätetty konemäärä takaa maan ilmapuolustukselle toimintakyvyn tulevaisuudessa. Puolustusministeriön tiedotteen mukaan tulevaisuudessa tarvitaan vähemmän hävittäjiä koska uudet koneet pystyvät lentämään enemmän ja osa harjoituksista voidaan korvata lentosimulaattoreilla.

Belgian nykyisten F-16 hävittäjien elinkaari on tulossa vuosien 2023-2028 aikana tulossa käyttöikänsä päähän jonka jälkeen koneilla ei voi enää lentää turvallisesti. Jotta uudet koneet voidaan toimittaa ajoissa pitää päätös uusista koneista tehdä vuoden 2018 aikana.

Belgian seuraavaksi hävittäjäksi on ehdolla samat hävittäjät kuin on ehdolla suomenkin HX-hankkeessa jossa etsitään ilmavoimille seuraavaa monitoimihävittäjää.  Belgian puolustushallinnon mukaan tietopyynnöt lähetetään Ranskaan(Rafale) Ruotsiin(Gripen E) Yhdysvaltoihin(F-35 ja superhornet) sekä brittein saarille(Eurofighter typhoon.

Avoimmuus syistä Belgian puolustusministeriö on päättänyt julkistaa tietopyynnön myös julkisesti jotta kuka tahansa voi nähdä sen.