Bulgaria valitsemassa Saab Gripenin ilmavoimiensa seuraavaksi hävittäjäksi.

Bulgarian valtio on hankkimassa maan ilmavoimille Ruotsalaisen Saab:n valmistamia Gripen hävittäjiä joilla on tarkoitus korvata vanhentuvat neuvostovalmisteiset Mig-29 hävittäjät. Maan virkaatekevän hallituksen pääministeri Stefan Yanev ilmoitti asiasta keskiviikkona 26.4.

Nyt ilmoitettu päätös on vasta alustava ja se pitää alistaa vielä uuden hallituksen päätettäväksi. Uuden hallituksen hyväksyttyä myös nyt tehty päätös siirtyy hankinta lopullisiin neuvotteluvaiheeseen jota varten ollaan perustamassa erityisiä neuvottelutoimikuntia.

Bulgariassa päätöstä uusiksi hävittäjiksi oli tutkimassa maan hallinnon perustama komitea joka tutki jokaisen tarjouksen tarkasti. Saab:n antama tarjous oli taloudellisesti halvin nyt tarjolla olleista vaihtoehdoista.  Mahdollisen kaupan arvo on noin 836 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja sillä hankitaan Bulgarialle 8 kappaletta uusia Saab Gripen hävittäjiä.

Saab oli ainoa tarjolla olleista vaihtoehdoista joissa Bulgarialle tarjottiin uutta hävittäjää. Portugalin ja Yhdysvaltain tarjoama F-16 sekä Italian tarjoama Eurofighter olivat molemmat käytettyjä ja koneet olisivat vaatineet isoja päivitystöitä järjestelmiinsä jotta ne olisivat olleet ajantasalla.

Kuva: Ilmavoimat