Bulgarian hävittäjäkaupat mutkistumassa, hallinto harkitsee Mig-29 hävittäjille lisäaikaa.

Bulgarian suunnittelemat hävittäjäkaupat ovat mutkistumassa kun maan uusi pääministeri Boiko Borissov ilmoitti julkisuuteen, että Bulgarian uusi hallitus harkitsee vakavissaan käytössä olevien Mig-29 hävittäjien moottorien huoltoa joka toisi niille lisää käyttöaikaa jopa 11 vuotta.

Pääministeri Boiko Borissov:n mukaan Bulgarian puolustusvoimilla on tärkeämpiäkin hankintoja edessä kuin ilmavoimien uusiminen, esimerkiksi laivasto tarvitsisi kaksi uutta partioalusta ja maavoimille pitäisi hankkia noin 250 panssariajoneuvoa.

Bulgarian virkaatekevä hallitus teki alustavan päätöksen uusien koneiden hankinnoista huhtikuussa, mutta päätös jouduttiin alistamaan uuden hallituksen käsiteltäväksi. Tuolloin virkaatekevä pääministeri Stefan Yanev ilmoitti Ruotsalaisen Saab:n olevan kärkiehdokas seuraavaksi hävittäjäksi maan ilmavoimille.

Bulgariassa päätöstä uusiksi hävittäjiksi oli tutkimassa maan hallinnon perustama komitea joka tutki jokaisen tarjouksen tarkasti. Saab:n antama tarjous oli taloudellisesti halvin nyt tarjolla olleista vaihtoehdoista.  Mahdollisen kaupan arvo on noin 836 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja sillä hankittaisiin Bulgarialle 8 kappaletta uusia Saab Gripen hävittäjiä.

Mikäli Bulgaria kuiteskin päättäisi hankkia uusia hävittäjiä niin hankintapäätöksen jälkeen asia siirtyisi kauppaneuvotteluvaiheeseen.